IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергони подготвя старт на увеличение на капитала с 1 млрд. акции

Това би бетонирало компанията като първа на БФБ-София по пазарна капитализация, каквато тя и в момента е с близо 548 млн. издадени акции

10:12 | 17.09.11 г. 6
Енергони подготвя старт на увеличение на капитала с 1 млрд. акции

Енергони подготвя старт на увеличение на капитала си с 1 млрд. акции с номинал 1 лв., като свиква общо събрание на акционерите за гласуване на увеличението, показва уведомление чрез Бюлетин Investor.bg. Общото събрание на акционерите е свикано за 28 октомври 2011 г.

Това би бетонирало компанията като първа на БФБ-София по пазарна капитализация, каквато тя и в момента е с наличните 547,6 млн. издадени акции. Ако увеличението бъде успешно в максимален размер, капиталът на компанията би достигнал 1,55 млрд. лв., разпределен в същия брой акции.

И в момента Енергони АД покрива изискванията за SOFIX, с изключение на това да се е търгувала минимум 6 месеца на БФБ-София. Следователно при следващото определяне на компаниите в индекса в началото на 2011 г., Енергони АД вероятно ще намери място в него, ако има поне 500 акционера.

При текущата цена от 3,12 лв. за акция Енергони АД е с капитализация от 1,71 млрд. лв., изпреварвайки втората БТК, която е с 1,67 млрд. лв. Фактът, че компанията е с най-голяма пазарна капитализация у нас бе отразен и от Bloomberg.

Увеличението с 1 млрд. акции вече бе анонсирано, като се предвижда в него да участват чужди инвеститори.

Енергони АД се контролира от гръцки инвеститори и българския инвестиционен посредник МакКап ЕАД. Проектите на компанията включват вятърни паркове с мощност 2 271 мегавата и соларни с мощност 400 мегавата, като планираното изграждане е за срок от 10-15 години.

Компанията има три лиценза от българските власти за изграждане на възобновяеми енергийни източници, включително два вятърни парка, всеки с 200 мегавата мощност, и 120 мегаватов соларен парк.

От 12 август тази година акциите на Енергони се търгувт на БФБ-София. Търговията с акции на Енергони АД на пода на БФБ-София трябваше да стартира през 2010 г., но на 16 април 2010 г. КФН задължи БФБ-София да не допуска до търговия акциите на дружеството.

В началото на 2010 г. капиталът на Енергони АД бе увеличен от 250 хил. лв. на 547,6 млн. лв. след осъщественото преобразуване чрез вливане на Роял Ресортс АД и Роял Инвестмънт ЕАД в Енергони АД. Активите на Енергони АД включват патент за изграждане на вятърна централа, оценен на над 500 млн. лв.

Свързани компании:

Енергони АД(2EL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Xman1
преди 12 години
После пък като настане едно производство на ток от тоя вятър.......... ум да ти зайде. Цената на компанията за нула време ще стане 10 милиарда еуро (колкото 2 АЕЦ-а) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
grand
преди 12 години
До сега са имали 47млн., но като се влее патента за 500млн става голяма капитализация. А сега искат да я направят с още един милиард отгоре.Срещу 47млн. правиш 1,5млрд.Дали има някой чак толкова глупав че да си купи и една акция.По скоро КФН да звънят на Цецо да ги прибира навреме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Balgarian35
преди 12 години
Интересно ми е ,дали някой заблуден чужденец ще се върже на въдицата. Само помислете-компанията твърди, че има "патент" за 500млн.лева?!??? Най-скъпо оцененият патент в историята на човечеството и то от фирма която няма нищо направено(изградено) във ВЕИ .Единственото което се афишира е някакъв договор с никому неизвестна офшорка, с крайно съмнителна стойност и три лиценза-бел.към редактора-кви лицензи, може би предварителен от ДКЕВР,ПРЕДИ изграждане на обекта-такива има за 5,000 МВ ВЕИ,при положение,че систамата може да присъедини 2,000-2,500МВ, може да се досетите колко струват тези лицензи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
" Активите на Енергони АД включват патент за изграждане на вятърна централа, оценен на над 500 млн. лв." - рътишка , дет некой си я оценил на 500 милиона лева :D Купувайте братя, че не остана :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
Кой въобще им е дал този лиценц и на каква база, колко такива централи имат изградени? Защо никой не се сезира, и това ли трябва лично Б.Б. да оправя и защо никой не шуми достатъчно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
А така, сега типично по български тези предприемачи ще излъжат някой чуждестранен инвеститор, та и малкото останали такива да напуснат БФБто! Плаче за приватизация БФБто, не може такива простотия да се случва. Сигурно потърпевши ще бъдат всички участници на борсата ни, а най-много самите компании от индексите, защо не се обединят и не намерят някакъв начин това да не се случва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още