IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P вдигна рейтинга на турския дълг в местна валута до инвестиционен

По-високият рейтинг на облигациите в местна валута илюстрира факта, че S&P са по-малко притеснени за публичните финанси в Турция, коментира анализатор

16:59 | 20.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: QuartierLatin1968 , лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: QuartierLatin1968 , лиценз: CreativeCommons

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на издадените в местна валута турски облигации, аргументирайки се с „доброто развитие“ на финансовия сектор в Турция, както и с развитието на местните дългови пазари, пише Bloomberg.

S&P повиши турския рейтинг в местна валута с една стъпка до „BBB-” - най-ниският инвестиционен рейтинг и потвърди „BB“ рейтинга на Турция в чуждестранна валута.

„Повишаването на рейтинга на страната в местна валута отразява нашето виждане за продължаващото развитие на финансовия сектор в Турция, както и за развитието на местния облигационен пазар“, посочват Франк Джил и Лейла Бът, базирани в Лондон анализатори на S&P. „Турската банкова система е адекватно капитализирана и ние очакваме, че държавата ще намали участието си в някои публични търговски банки“.

Средният матуритет на облигациите издадени в местна валута, които съставляват около три четвърти от общите задължения на правителството, се е повишил до 34 месеца през 2011 г. от 24 месеца през 2008 г.

По-високият рейтинг на облигациите в местна валута илюстрира факта „че S&P са по-малко притеснени за публичните финанси в Турция, но все още са притеснени за възможностите за външно финансиране“, казва Тим Аш, главен икономист за развиващите се пазари на Royal Bank of Scotland Group Plc в Лондон. „Все пак това е добра новина“.

Междувременно централната банка на Турция остави основния лихвен процент без промяна на исторически ниски нива поради нестихващите опасения за дълговата криза в еврозоната - основният търговски партньор на страната.

Централната банка в Анкара задържа основната лихва на 5,75%, след като на 4 август я понижи с половин процентен пункт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още