IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia закрива 3500 работни места

Фабриката на финландския производител в румънския град Клуж е пред затваряне

11:15 | 29.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Фабриката на Nokia в румънския град Клуж ще бъде затворена.<em> Снимка: Nokia</em></p>

Фабриката на Nokia в румънския град Клуж ще бъде затворена. Снимка: Nokia

Финландският производител на мобилни телефони Nokia Corp. обяви, че ще закрие около 3500 работни места в своите производствени фабрики и местни подразделения като част от плана си за намаляване на разходите, предаде MarketWatch.

Концернът ще закрие своя производствен завод в Клуж, Румъния, до края на годината, като там работното си място ще загубят 2200 служители. Други 1300 служители на компанията ще бъдат съкратени като част от промените в нейните подразделения за местоположение и маркетинг, засягайки директно два офиса – в Германия (Бон) и САЩ (Малвен).

Освен това Nokia ще преразгледа и ролята в дългосрочен план на важни производствени операции във Финландия, Унгария и Мексико с намерението да фокусира заводите там върху „пазарно специфичен софтуер и персонализация на продажбите“. Промените там ще доведат до съкращаване на работни места през 2012 г. 

„В унисон с корпоративните ценности Nokia ще предложи на служителите си, засегнати от тези мерки, програма за компенсация“, заявява концернът. 

Обявените сега съкращения се добавят към мерките, които Nokia обяви още в края на април. Тогава компанията обяви, че ще има съкащения в областите Sales, Marketing и Corporate Functions. До края на 2012 г. трябва да бъдат закрити 4000 места в Дания, Финландия и Великобритания. По отношение на тези съкращения в момента Nokia провежда консултации с профсъюзите.

Производството на Nokia в Клуж започна на 11 февруари 2008 г., а средното заплащане в завода беше 800 леи (220 евро) плюс ваучери за храна. Служителите бяха първоначално 500, но в последствие броят им надхвърли 2000. Междувременно германската провинция Северен Рейн-Вестфалия поиска от Nokia да върне субсидии в размер на 41,3 млн. евро, които са били използвани за преустройство на завода в Бохум, който финландската компания затвори заради преместването на производството в Клуж.

Финландският производител на мобилни телефони изпадна в затруднено положение, след като пропусна правилния момент за влизане на пазара на смартфони. Освен това Nokia залагаше твърде дълго на остарялата операционна система Symbian, докато не изнесе на пазара своята собствена платформа. Все още е спорно и дали сътрудничеството с Microsoft е правилното решение. В крайна сметка мобилните операционни системи на конкуренцията - iOS на Apple и Android на Google, са доста по-силно представени на пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kinshasa
преди 12 години
Браво Вие сте по-точни в информацията уволняват .., както е написано в статията.Лек ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
kinshasa
преди 12 години
Това да не е някаква пропаганда за реклама на управлението на ГЕРБ?По френската телевизия ТВ5 съобщиха, че Нокия разкрива 3500 р.места в Румъния.Сега ще се наложи да консултирам и други медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
nasco_3
преди 12 години
То Епъл си оказва влияние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Предлагам им, да я отворят в България! Предимствата са ясни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още