IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петрол АД удължи падежа на еврооблигациите си с три месеца до 26 януари 2012 г.

Така дружеството получава отсрочка в осигуряването на финансиране за 100 млн. евро, с което да погаси емисията

10:46 | 07.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Петрол АД удължи падежа на еврооблигациите си с три месеца до 26 януари 2012 г.

Общото събрание на притежателите на гарантирани еврооблигации на Петрол АД, проведено на 5 октомври в Лондон, е приело предложените от дружеството промени в условията на емисията, съобщиха от Петрол чрез БФБ. 

Падежът на еврооблигациите се удължава с три месеца - от 26 октомври 2011 г. на 26 януари 2012 г., като за новата дата се отсрочва последното лихвено плащане. За посочения период на облигационерите се изплаща определената с условията на емисията лихва, се казва в съобщението.

Петгодишните облигации на стойност 100 млн. евро и лихва от 8,375% годишно бяха емитирани през 2006 г. на международните капиталови пазари по английското законодателство. Те са регистрирани в международните клирингови институции Euroclear и Clearstream LU (ISIN XS0271812447).

На 2 юни тази година акционерите на Петрол АД гласуваха за набиране на до 100 млн. евро финансиране с максимален срок за погасяване до 7 години, при лихвен разход не по-висок от текущата годишна лихвена доходност на еврооблигациите (към датата на общото събрание) + 0,5%.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Целта на финансирането е погасяване на падежиращата емисия еврооблигации, като в доклада на УС на Петрол АД до акционерите преди събранието бе изтъкнато, че дружеството не разполага с достатъчен паричен ресурс, за да изпълни задълженията си при настъпването на падежа. Докладът описваше подробно различните варианти за финансиране на дружеството.

Във връзка с горепосочените решения на Общото събрание на притежателите на еврооблигации предстои сключването на допълнително споразумение към договора с довереника на облигационерите - Supplemental Trust Deed, който се урежда от английското законодателство. Страни по споразумението са Петрол АД (като емитент), Bank of New York Мellon (като довереник на облигационерите) и Нафтекс Петрол ЕООД (като гарант), уточняват от Петрол.

 

Свързани компании:

Петрол АД - облигации(4PGA)

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още