IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Петрол АД гласуваха за набиране на до 100 млн. евро

Финансирането е необходимо за погасяване на падежиращата в края на октомври облигационна емисия на дружеството

18:26 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Акционерите на Петрол АД гласуваха за набиране на до 100 млн. евро

Извънредното общо събрание на Петрол АД, проведено на 2 юни, е гласувало за овластяване на Управителния съвет (УС) и Изпълнителния директор на дружеството да организират привличането на дълг чрез заем, дългови инструменти, мецанин финансиране, продажба и обратно изкупуване на активи или друг способ, е видно от протокола на събранието, публикуван чрез БФБ.

Общата стойност на финансирането е до 100 млн. евро с максимален срок за погасяване до 7 години, при лихвен разход не по-висок от текущата годишна лихвена доходност на еврооблигационната емисия на Петрол АД към датата на общото събрание, завишена с 500 базисни лихвени пункта.

В доклада на Управителния съвет на Петрол АД до акционерите преди събранието бе изтъкнато, че на 26.10.2011 предстои падежът на емитираната през 2006 облигационна емисия на дружеството в размер на 100 млн. евро при годишна лихва от 8,375%.

Към момента дружеството не разполага с достатъчен паричен ресурс, за да изпълни задълженията си при настъпването на падежа, се посочваше в доклада, където бяха описани подробно различните варианти за финансиране на дружеството.

Не е била гласувана точката от дневния ред на Извънредното общо събрание за внасяне на непарична вноска в капитала на Нафтекс Петрол ЕООД в размер на 200 млн. евро, представляващи част от вземане на Петрол АД от въпросното дружество.

Такова решение бе взето на общото събрание на Петрол АД от 23 ноември, което впоследствие е било атакувано от члена на Надзорния съвет Денис Ершов.

За да улесни вписването на увеличението на капитала на Нафтекс Петрол, УС на Петрол АД е решил да гласува повторно тази точка, но междувременно вписването в Търговския регистър е било извършено.

 


 

Свързани компании:

Петрол АД - облигации(4PGA)

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още