IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да кредитира МВФ, който от своя страна да финансира еврозоната

Това е един от начините за заобикаляне на забраната за ЕЦБ да кредитира директно правителства, като идеята в момента се обсъжда, разкрива Ройтерс

08:00 | 18.11.11 г. 8
ЕЦБ може да кредитира МВФ, който от своя страна да финансира еврозоната

Представители на еврозоната и Международния валутен фонд обсъждат идеята Европейската централна банка да кредитира фонда, за да му осигури достатъчно ресурси за спасителни пакети за най-големите икономики в еврозоната, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.

„Бяха проведени някои дискусии по този въпрос ... Това би могъл да бъде един от начините за заобикаляне на законовите ограничения, наложени на ЕЦБ“, заяви запознат с преговорите, пожелал анонимност. Според друг източник кредитирането на МВФ от ЕЦБ е било проучено.

Идеята се появява, след като нарастващата опасност от дълговата криза в еврозоната, която в момента заплашва да погълне Италия и дори Франция, отчая политиците, че ще успеят да включат ЕЦБ с неограничените ѝ ресурси на централна банка в спасителните усилия, за да осигури време за реформи на националните правителства.

Анализатори твърдят, че единствено ЕЦБ в момента предлага достойна за доверие гаранция за пазарите, тъй като плановете за увеличаване средствата в Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) до 1 трлн. евро не изглеждат особено вероятни, а ако все пак това се случи, сумата няма да бъде достатъчна за целта.

Законодателството на Европейския съюз обаче забранява на ЕЦБ да осигурява кредити за националните правителства. От банката многократно заявяваха, че тя няма да се превръща в кредитор от последна инстанция за правителствата от еврозоната, които първо най-напред да променят политиките си, създали огромен публичен дълг и забавен ръст.

Франция откровено призова ЕЦБ да се ангажира по-пряко, издавайки банков лиценз на ЕИФС, което ще му позволи да се рефинансира чрез операциите за осигуряване на ликвидност от страна на ЕЦБ. Германия все още се противопоставя яростно на подобна идея, опасявайки се, че тя би довела до финансиране на националните дефицити, застрашавайки независимостта на ЕЦБ и в крайна сметка довеждайки до по-висока инфлация, която би направила всички граждани на ЕС по-бедни.

Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
По време на Бретън Уудската Конференция бива учреден МВФ, както и предшествениците на Световната банка и Световната търговска организация. Господата от Бретън Уудс прекрасно знаели, че по-слабите страни ще пострадат в резултат на плановете им. МВФ, а по-късно и Световната банка, е награден с ролята да предоставя заеми на тези страни. Заемите били придружени с условия, които включват сурово орязване на социалните разходи, последиците от което засягат образованието и здравеопазването. На практика МВФ и Световната банка погребват развиващите се страни в дългова яма. Такъв дълг, че те никога не биха били способни да изплатят лихвите по заема, да не говорим за основната му сума. И веднъж попаднала в безизходна позиция, страната е принудена да продава всичко, което има (в частност руда и нефт), най-често на американски корпорации!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Вариантът изкупуването да стане от ЕЦБ, подобно на ФЕД в САЩ, е неработещ, защото би се превърнал в пореден фактор, пораждащ страх, а не спасение. Печатането на пари не връща доверието във валутата, която се печата. Очевидно разпадането на евро-зоната е просто въпрос на време, и тогава с българския валутен борд е свършено. Би изчезнала котвата за която се държи самото евро. Обективният факт е, че в настоящия момент единната валута е един от най-рисковите активи, за които можеш да вържеш собствената валута. Това е просто хазарт. Връзваш се за нещо от типа: Евро има, Евро немаГърция вече изпитва на свой гръб какво значи да имаш европейски приятели, които предлагат заеми и в същото време налагат екстремни орязвания на държавния бюджет. Тези приятели са толкова сигурни в правотата на решението си, че позволяват на подивялото си куче-спасител МВФ да отхапе своя дял от гръцката трагедия. Между другото, това също значи и че еврото сега е подпомогнато от МВФ. Щеше да е смешно, ако не беше толкова трагична реалност.Ирландия, Португалия и Испания също изпадат в затруднена ситуация. Докато са обвързани с еврото, те не могат да девалвират валутата си. Еврото сега действа като натрапен невидим обменен курс между страните. Същите страни се сблъскват с двоен проблем. Първо, те трябва да редуцират дълговете си до договорените европейски нива и, второ, те трябва да избягват нови дългове в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Един много логичен въпрос се задава в полза на конспирациите: "Можете да отидете на екскурзия в конгреса на САЩ и да послушате дебатите, но във времето, когато заседава ръководството на МВФ журналистите не ги пускат дори да се доближат до сградата." Защо е така? Защото конгресът на САЩ дреме и си убива времето в празни приказки точно като родното ни велико народно събрание, докато интересните неща се случват на Уолстрийт. Политиците не се избират за да защитават обикновенния гражданин и неговите интереси, нито държавата и нейните, а интересите на големите местни или национални икономически, дори понякога престъпни групи, които имат достатъчно пари, за да си платят за това. По дефиниция държавата е договор, в които гражданите се отказват от част от своите права /да не крадат и да не убиват/, за да получат останалите си правно гарантирани /да не бъдат ограбени и убити/. Но това е само рекламата. Функцията на държавата е да пази самата себе си - тоест елита, който я поддържа, управлява и се самовъзпроизвежда. Лицето на този елит са политиците, те имат представителна функция и предназначението им е изключително декоративно и камуфлажно. Политици рядко влизат в затвора, защото все пак икономическите групи зад тях ги пазят. Обикновено осъждат някой провинил в непослушание за назидание на другите политици, да не забравят кой и защо ги е изпратил там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Вижте, има един много важен въпрос, свързан с европейската дългова криза, който обаче остава извън фокуса на вниманието и липсва информация по него. Хайде да го обсъдим.КЪМ КОГО СА ДЪЛГОВЕТЕ? Кой е кредиторът?Изведнъж се оказа, че всички държави са затънали в дългове и започват да се сриват. Но как така всички едновременно дължат? Целият свят е потънал в дълг и ще фалира, а няма кредитодател? То това е математически невъзможно. Взаимно ли си дължат? Че ако е така да си опростят взаимно задълженията и няма да има европейски капиталипсис.Към кого е дългът на Италия? Това медиите някак си пропускат да го уточнят. Да, знам, че ако попитам, ще ми дадат списък, дълъг няколко километра, съдържащ хиляди имена. Но това е прах в очите. Ако се отсее информацията, и се съкратят (математически) взаимните дългове, накрая ще се окаже, че някои в кризата е в обратната позиция на кредитор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Абсолютно съм съгласен. Какво място има тук МВФ? Очебийна манипулация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
simo.smo
преди 12 години
Цялата история е смехотворна, защото те закона могат да си го променят и е безумно да го заобикалят в тоя случай. Единственото, което ми прави впечатление е, че заобикаляйки го ще дадат едни огромни пари на МВФ и после ще чакат МВФ да им ги върне ако реши.. Това ми звучи все едно да имам 10 лв и да искам да си купя хляб, но вместо да си купя хляба да ги дам на Иван и после да го заведа с мен в магазина и да почна да му се моля - купи ми тоя хляб, моля те, моля ... Цялата история е толкова абсурдна, че очевидно развият ли се така нещата се цели нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 12 години
Пък на това дето го описват не му ли се викаше "заобикаляне на закона". *** той закона и в ЕС май е врата у полето. Като ти пречи я заобикаляш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Това би било поредната кръпка на балона, който продължава да се надува. Един такъв кръговрат не може да е решение. Даже се чудя как може ЕЦБ вече да се ползва с голямо доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още