IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълна от протести залива страната в края на годината

Социалното напрежение ескалира в почти всички сектори на икономиката заради антикризисни решения на кабинета

08:42 | 23.11.11 г. 7
Вълна от протести залива страната в края на годината

Социалното напрежение в цялата страна ескалира и е на път да достигне своя пик през следващите дни. Очертават се ефективни стачки и протести в почти всички сектори на икономиката, породени от недоволство на съответните браншове от определени правителствени решения.

Окончателно решение за ефективни стачни действия са взели железничарите, земеделците и двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ срещу новата пенсионна реформа. Лекарите, полицаите и военните служители в Министерството на отбраната до дни ще решат дали да протестират и под каква форма.

Железничарите стачкуват на 24 ноември

Поводът за ефективната стачка в железниците е предложената реформа, според която ще бъдат съкратени над две хиляди души, работещи в железопътния транспорт. Работниците и служителите на БДЖ заявиха, че започват безсрочни ефективни стачни действия на 24 ноември. Тогава всички влакове ще спрат в интервала между 8 до 16 часа.

Сблъсъкът е между синдикалните организации в железопътния сектор и ръководството на БДЖ. Според синдикалните лидери в железниците става въпрос за битка за спасяването на това, което „още може да бъде спасено" от дружеството.

От друга страна ръководството на компанията твърди, че дружеството е във фалит и ще продължи реформите при всякакви обстоятелства. Управлението на холдинга е твърдо решено да доведе докрай започнатата реформа.

Земеделците блокират пътища на 28 ноември

Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви безсрочни национални протестни действия заради орязаните средства за земеделие в Бюджет 2012. Заложените пари за сектора са с 230 млн. лв. по-малко от договорените 570 млн. лв. във финансовата рамка, която браншът подписа с правителството през септември.

Земеделците настояват за изпълнение на споразумението от есента, за предсказуемост и яснота в размера на субсидиите. Фермерите предупреждават, че освен блокиране на пътища, се предвиждат и протести в граничните пунктове на България.

Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още