IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия потвърди, че ще блокира приемането на България в Шенген

Позицията може да бъде променена след доклада на Европейската комисия за усилията на България и Румъния в борбата срещу корупцията, който се очаква през февруари 2012 г.

10:29 | 24.11.11 г. 2
Холандия потвърди, че ще блокира приемането на България в Шенген

Холандия ще продължи да блокира предложенията за приемане на България и Румъния в Шенген, докато двете държави не я убедят, че е постигат напредък в борбата срещу корупцията. Категоричната позиция беше потвърдена от холандския министър на имиграцията Херд Леерс, цитиран от БТА.

Няколко държави от Европейския съюз предложиха през последните месеци приемането на България и Румъния да стане на два етапа, първоначално с отварянето на морските и въздушните граници и след това - на сухопътните. 

Леерс обаче заяви, че Холандия няма да приеме дори компромисния план за поетапно отваряне на шенгенските граници за двете балкански държави.

„Сто процента сигурно е, че няма да отстъпим от позицията си по време на срещата на върха на Европейския съюз на 9 декември. Този въпрос дори не трябва да е в дневния ред на срещата“, посочи министърът. Той допълни, че е по-важно България и Румъния да покажат резултати по дадените препоръки. 

Холандският министър на имиграцията все пак уточни, че страната му ще проучи очаквания през февруари доклад на Европейската комисия за усилията на България и Румъния в борбата срещу корупцията и ако забележи напредък, ще отстъпи.

Според Леерс холандците се тревожат, че България и Румъния трудно ще успеят да поддържат сигурни своите участъци от границите на Европейския съюз и направи сравнение с Гърция, която не успява да задържи незаконните имигранти, напиращи да влязат от територията на Турция.

"Трябва да сме сигурни, че това което се случва в Гърция, няма да се случи отново", обясни още холандският министър на имиграцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
На фона на процесите, които текат в ядрото на съюза, това едва ли учудва някого. На нормален български това звучи като "Абе я оро, че сега нема кой да се занинава с вас!" :lol: Нека не забравяме, че в очите на повечето страни от старите членки ние във всяко отношение сме много по-назад от Гърция!То първо трябва да се види самият Съюз накъде отива, пък чак по-после изобщо някой може да се сети, че там някъде, в ъгъла с паяжините, има още две "членки", дето не е ясно какви точно се явяват.На мен ми се струва, че в т.н. "ядро" на ЕС тепърва ще се наместват пластовете, ще се сблъскват политики и интереси, ще се променят принципи и едва, когато се поизбистри мътилката, ще се види дали изобщо сме все още за там, или ще ни заприходят като "грешка", подобно на гърците... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
глупости говорят искат изолация и да ни погубят ама нема стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още