IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха на първо четене глобите за работници без трудов договор

Санкцията ще бъде трикратният размер на личните осигурителни вноски

11:50 | 24.11.11 г. 1
Приеха на първо четене глобите за работници без трудов договор

Всички, които работят без сключен трудов договор, ще плащат глоби. Това гласят промени в Кодекса на труда, които парламентът прие на първо четене, предаде БТА.

Който предоставя работната си сила без сключен трудов договор, се наказва с глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за съответната дейност, е записано в проектоизмененията.

Платената глоба ще се превежда във фондовете на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравно-осигурителна каса.

До момента санкция имаше само за работодателите, наели хора без договор, която е между 1500 и 15 000 лв.

От левицата се обявиха против разпоредбата да се санкционира и работникът. Според Драгомир Стойнев, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика, подобни закони могат да бъдат обявени за противоконституционни. 

На противоположната позиция застанаха управляващите, които са вносители на промените. Светлана Ангелова от ГЕРБ отбеляза, че договарянето е двустранен процес и работникът има не само права, а и задължения. По думите й има случаи на работници, които сами предлагат да работят без договор, за да избегнат плащането на осигуровки. Ангелова добави, че парите от глобата на работника всъщност ще отива за самия него, за да се осигури три месеца назад.

В проекта за промени се предлагат и нови критерии за работодателските и синдикалните организации за членство в тристранния съвет. Новото изискване за работодателите е в организациите си да имат поне 75 хиляди служители, а синдикатите - най-малко 100 хиляди членове.

От БСП обявиха, че така управляващите елиминират Българската търговско-промишлена палата и допускат единствено близки до властта работодателски организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 12 години
:Договарянето било двъстранен процес" СРАМ СРАМ ОТ ГЕРБ.Ходи ти г-жо Ангелова да се договаряш при 10% безработица със 2 деца и кредит за жилище за да не сте под моста. Ти се договори със ЕксонМОбил,Шел, Ситигруп и т.н. ВИЕ г-жо сте ***/говоря за десните партии/ И това че на вас явно ви е провървяло в живота неозначава че всички ще сме народни представители. Засрамете се.Доказано е също така че мозъците на определени хора са увредени и при тях стаховете са по-големи,сколнни да мислят само за себеси.Студени.Жалки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още