IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Жалките“ констатации на един инвеститор за „колапса“ на пазара на имоти у нас

Проектът "Супер Боровец" е мъртъв и е съмнително дали ще бъде започнат в обозримото бъдеще, коментират инвеститори

15:14 | 06.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
„Жалките“ констатации на един инвеститор  за „колапса“ на пазара на имоти у нас

The Black Sea Property Fund Limited е един от редица инвестиционни фондове, които в годините на бума привлякоха големи суми на Лондонската борса за инвестиции в това, което тогава беше обещаващ пазар на имоти у нас.

Шест години след първичното публично предлагане на фонда той е изправен пред нерадостни констатации от дейността си у нас, причинени отчасти както от глобалната финансова криза, така от редица специфични за бизнес средата у нас характеристики.

Днес фондът е в ситуация, в която връща капитал на акционерите си, извлечен от продажба със значителни отстъпки при някои от активите си. Наред с това той все още изчислява загубата от една от неуспешните си инвестиции, които той трябваше да отпише след изтощителна съдебна процедура компанията предприемач.

Обобщението на председателя на фонда Джон Чапман, във връзка специално с въпросния проект е лаконично – „жалка история“.

Не на последно място е и констатацията относно един от най-значимите туристически мегапроекти, които бяха планирани в България – Супер Боровец. Въпреки първоначалните обещания на инвеститорите и осигуреното финансиране от Оманския фонд, който придоби дял в един от тях, до днес проектът остава само на скица.

При моето посещение в Боровец миналия месец видях, че на мястото на обекта няма строителна дейност, нито признаци за предишна такава. Проектът изглежда мъртъв, коментира Чапман.

Фондът притежава земя и в областта около Бяла, за която също се отбелязва, че има очевидна нужда от модернизация в инфраструктурата.

Съмнително е дали може да се очаква някакво развитие както в Боровец, така и за Бяла в обозримото бъдеще, смята той.

Фондът планира да продаде някои от основните си активи, за да върне капитал на акционерите си.

В България, както и навсякъде другаде, има търсене единствено за активи, които генерират приходи. Търсене на по-високорискови активи като незастроен поземлен имот, особено такъв във ваканционните региони, почти не съществува.

Затова компанията е започнала да маркетира свой парцел в близост до Околовръстния път в столицата „на цена, която смятаме за реалистична предвид настоящата пазарна обстановка“.

Наред с това фондът е понижил цените на апартаментите в два от своите ваканционни комплекса по Черноморието с до 29%, като вече има продажби, основно на руски клиенти.

Предвид глобалната икономика и реалността след колапса на българския пазар на имоти, нашият фокус продължава да бъде върху понижаване на разходите и оптимизация на ефективността на бизнеса, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Дано тези суперпроекти не се и осъществят, та да остане малко природа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
На проекта им Бяла, не беше ли архитект Георги Станишев (баткото на братко)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nns
преди 12 години
Ми едно нещо като не ти е работа не е редно да се хващаш с него, че и парите на хората да харчиш, сетила се Мара да се побара 4г след покупката да види парцела и проекта дали се работи по него нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още