IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционен фонд: България остава затънала в рецесия

Пазарът на ваканционни имоти е в остра депресия с над 100 хил. непродадени апартамента и почти никакви купувачи, коментират инвеститори

11:20 | 23.06.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

България остава затънала в рецесия, а пазарът на ваканционни жилища се намира в остра депресия.

Така започва своето изявление в годишния отчет Джон Чапман, председател на борда на директорите на инвестиционния фонд Black Sea Property Fund Limited, който от няколко години се опитва да реализира редица проекти за ваканционни жилища, изпаднали в безизходица поради финансовата криза.

В сектора на ваканционните имоти, който е основният фокус на фонда, има значително предлагане и много малко купувачи.

Чапман цитира данни на Colliers International, според които само по Черноморието има 79 хил. непродадени апартамента и още 34 хил. в зимните курорти.

От фонда отбелязват също, че пазарът се е променил коренно по отношение на търсенето в периода след като той е започнал дейността си у нас. През годините на бума пазарът се движеше основно от британски и ирландски спекуланти, както и крайни купувачи, които инвестираха в имоти на зелено.

Днес тези купувачи вече ги няма на пазара, а тези, които са закупили имот у нас, се опитват да продадат.

Настоящите целеви купувачи са руски и румънски крайни потребители, коментира Чапман.

От Colliers казват, че търсенето на пазара продължава да се свива през последните години и през 2009 и 2010 г. продажби почти липсваха въпреки значителните повишения.

Black Sea Property Fund Limited от няколко години се бори с пропаднали партньорства и множество съдебни конфликти, за да възстанови инвестициите си в няколко проекта по Черноморието и Пампорово.

През 2010 г. компанията успя да постигне споразумение във връзка с един от проектите, в който имаше инвестиции, в района на Варна, в който сега притежава 84 апартамента, които цели да продаде на руски купувачи.

Наред с това компанията е успяла да продаде и 18 апартамента в проект в Обзор, като за продан остават още 41 единици.

Също така фондът има парцели в София, Боровец и в Бяла, които бяха предназначени за изграждането на ваканционни комплекси. След началото на кризата той се отказа от тези проекти и сега смята да продаде терените „на подходяща цена“.

Фондът имаше и инвестиция под формата на заем във ваканционен проект в Пампорово. Вследствие на кризата и фалита на строителния предприемач фондът реши да отправи съдебен иск за придобиването на апартаментите, с които беше обезпечен кредитът.

Поради „повратностите на българската съдебна система“ досега не бяха в състояние да си възстановим обезпечението на нашия кредит. Ние ще продължим съдебната процедура срещу нашия бивш партньор, коментират от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 12 години
На някои хора у нас и в чужбина им се иска да правят лесни пари от сделки с имоти. У нас сезона е къс - и зимния и летния, а това значи по-ниска възвръщаемост на инвестицията. Е защо да си купуваме такива имоти като от наема им няма да се печели. Относно рецесията и колко дълбока е може да се поспори. Традиционни отрасли като селско стопанство, енергетика и промишленост не са в рецесия вече. Тея дето докараха презастрояването по курортите ни дълго ще са в депресия обаче. Кога сме видели добро от англичани, че и сега. Уважавам Англия, но спекулантите им не мога да ги мисля. Предпочитам цени на имоти съобразени с моите доходи, а не с тяхната алчност. България е държава на българите, създадена от българи за да живеят в нея спокойно българи. Това спокойствие означава и повече хора да имат достъп до имоти. При сериозна инфлация, цените на имотите могат да изостават сериозно от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Според основният Закон в Държавата - Конституцията, чужденците нямат право на собственост в Родината ни докато не станат пълноправни Български Граждани, т.е. те могат да бъдат само наематели в тази богата на исторически съдби, доказала силата си във времето, плодородна земя на съвестни стопани, които я обичат като родна майка. Всички спекулации на чужденци, които искат да търгуват с Родината ни отпадат и не го ли разберат с добро ще ги погна с природни бедствия на тяхна територия докато не разберат, че са си намерили майстора. Подпис Николай ЧоневСкоро не съм ритал дребни дяволи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
прав си - България отдавна не е в рецесия а в депресия благодарение на " вещото" управление на *** като Дянков и други подобни . пълен смях е цялата ни държава направо толкова неедекватно управление на една държава едва ли има в целия ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
ezdachat
преди 12 години
Ей такива спекуланти дето се водят инвеститори надуха балона на имотния пазар у нас, като искаха за 5-10 години да спечелят пари за няколко тропически острова. Да си ходят, като не им е изгодно да продават с нормалана пазарна надценка, а не с 200% печалба, както досега. Аман от такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
To инвестиционни фондове като тоя и фирми, с управители като Ковачки няма и излизане от тая рецесия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Bobacho
преди 12 години
Абсолютно точно! Някакъв некадърен фонд глътнал вода и България била в рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Ето какъв фонд - "...инвестиционния фонд Black Sea Property Fund Limited, който от няколко години се опитва да реализира редица проекти за ваканционни жилища..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
офф офффф оффффффф....!!! Стига вече коментари от хора, които ползват термини, чието значение им е НЕИЗВЕСТНО!!! Рецесия означава 2 поредни тримесечия спад на БВП. Това наблюдава ли се в България в момента? Не - следователно ква рецесия, кви 5 лева. И също къв фонд....Всичко останало е алабалистика, и може да се разтягат какви ли не определения нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още