IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 50% спад в офертните цени на земята около Боровец отчитат инвеститори

В резултат на това Black Sea Property Fund е обезценил със средно 30% стойността на редица свои инвестиции

12:55 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
До 50% спад в офертните цени на земята около Боровец отчитат инвеститори

Офертните цени на земята в и около Боровец и Самоков са се понижили значително от началото на 2010 г., като в някои случаи спадът достига 50%. Това сочат данни на инвестиционния фонд за имоти Black Sea Property Fund Limited.

Този спад е довел до обезценка от 31% на проекта Borovets Lakes, който компанията притежава в региона. За първите шест месеца на годината неговата стойност е понижена на 2,8 млн. евро от 4,7 млн. евро година по-рано.

Borovets Lakes представлява голям строителен терен, върху който компанията смяташе да изгради модерен ваканционен комплекс, който да функционира като допълнение на инфраструктурата и съоръженията на „Супер Боровец“. След като последният обаче бе замразен, фондът реши да спре развитието и на своя проект.

Black Sea Property Fund придоби два терена в Боровец през 2006 и 2007 г. В началото на 2006 г. от фонда обявиха покупката на 53 дка земя за 4,7 млн. евро. През август 2007 г. компанията купи други 124 дка земя в Боровец за 10,5 млн. евро.

Сега от фонда съобщават, че цената на земята е отчела значителен спад и в други райони на страната през първото полугодие на 2010 г., което е довело да понижение на оценката на техните активи. Цените в района на Бяла са спаднали с 31% за периода.

От компанията обаче уточняват, че поради ограничения брой сключени сделки със земя и ваканционни имоти у нас през 2010 г. данните са базирани на цени „предлага“, поради което тези оценки „не трябва да се приемат прекалено буквално“.

Според тези данни общият обем на активите на компанията се е понижил до 13,8 млн. евро към края на юни 2010 г. спрямо 26 млн. евро година по-рано и 43,7 млн. евро в началото на 2008 г.

„България продължава да е обхваната от дълбока рецесия, а останалата част от света има малко интерес за ваканционни имоти“, казват от фонда.

Наред с това фондът продължава работата по преструктуриране на два други свои проекта на Черноморието, които реализираше в партньорство с компании предприемачи. Поради различни проблеми с договорите и изпълнението на проектите компанията реши да спре участието си в тях и да възстанови инвестициите си.

За проекта в Обзор тя реши да реализира изградените до момента апартаменти, като за последните 12 месеца е продала 32 апартамента в него.

„Пазарът остава руски и нашите маркетинг усилия са насочени изцяло към руския пазар“, коментират от компанията.

По отношение на проекта Nikea Park Riviera Resort до Варна компанията продължава съдебния процес срещу своя партньор Bulmix 97 Group OOD. Тя бе отпуснала кредит от близо 4 млн. евро на българската компания за развитието на проекта, срещу което трябваше да получи дял от изградените апартаменти.

Фондът отчете нетна загуба преди данъци от 6,4 млн. евро за първите шест месеца на 2010 г. спрямо загуба от 10,3 млн. евро година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още