IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка година в света се дават 1 трилион долара за подкупи

Международният ден за борба с корупцията, който се отбелязва на днешната дата, ще премине под девиза "Срещу корупцията днес"

10:52 | 09.12.11 г. 2
Всяка година в света се дават 1 трилион долара за подкупи

Всяка година в световен мащаб  за подкупи се харчат 1 трилион американски долара, съобщи изпълнителният директор на Управлението на ООН за наркотиците и престъпността и заместник-генерален секретар на ООН Юрий Федотов пред ИТАР-ТАСС.

Изявлението е направено във връзка с отбелязвания днес Международен ден за борба с корупцията.

„Това число е съпоставимо с брутния вътрешен продукт на голяма държава. Но най-важното е, че корупцията като тумор поразява държавния организъм, спъва развитието, свързана е тясно с организираната престъпност, прането на пари, търговията с наркотици и активно влияе върху политическата стабилност“, посочи Федотов.

В тази връзка от управлението напомнят за събитията от Арабската пролет. „Напълно очевидно е, че един от стимулиращите мотиви за надигането на народите в арабските държави бе именно борбата с корупцията“, смята Федотов.

Според него обществото се нуждае в момента от решителни мерки за борба с корупцията и това създава нови възможности за международните структури, включително и за оглавяваното от него управление.

През тази година Международният ден за борба с корупцията се отбелязва под девиза ACT (against corruption today- срещу корупцията днес, бел. ред.). Очаква се специално послание на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и са предвидени поредица от мероприятия, отбелязващи този ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Излиза по около 150 долара на човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
малко е, цифрата е поне 5пъти по голяма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още