IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Transparency отчете, че през 2011 г. България води по нива на корупцията в ЕС

Страната ни е следвана плътно от Гърция и Румъния, показва годишният индекс на Transparency International

13:26 | 01.12.11 г.
Transparency отчете, че през 2011 г. България води по нива на корупцията в ЕС

Нивото на политическа и административна корупция на България е най-високото в Европейския съюз (ЕС), показва индексът на възприятията за корупцията, който всяка година се представя от международната организация Transparency International.

Според данните индексът за България през 2011 г. е 3,3 пункта, колкото е бил и през 1999 г., при среден индекс за Еврообщността от 6,27 пункта. Организацията използва за оценка на нивото на корупцията скала от 0 до 10, като стойностите по-близки до нула показват високо ниво на корупция, а тези по-близки до десет - ниско ниво.

От 2009 г., когато кризата започна осезателно да се усеща и в България, корупцията в страната расте, показват данните на организацията. Индексът на възприятие на корупцията за 2009 г. е бил 3,8 пункта, а през 2010 г. е паднал до 3,6 пункта. Най-високо ниво на корупцията в България е измерено през 1998 г., когато индексът е бил 2,9 пункта.

Втората най-корумпирана държава в ЕС през 2011 г. е Гърция, където е измерен индекс от 3,4 пункта. Трета е Румъния с 3,6 пункта.

Най-ниско ниво на корупция в ЕС е измерено в Дания, Финландия и Швеция, показват още данните на организацията.

В световен план най-слабо корумпирани са политиците и администрацията в Нова Зеландия (9,5 пункта). Следват Дания, Финландия, Швеция и Сингапур. Първата десетка се допълва от Норвегия, Холандия, Австралия, Швейцария и Канада.

На дъното на класацията е Сомалия със стойност на индекса на възприятие на корупцията от 1 пункт. Сред най-корумпираните държави в света се нареждат още Северна Корея, Мианмар, Афганистан, Узбекистан, Туркменистан, Судан, Ирак, Хаити и Венецуела.

В световен мащаб България е класирана на 86-то място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още