IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да продаваш злато и да купуваш имоти по време на имотна криза?

Хонконгският милиардер Чън Ю-Тун е продал дял от 10,5% в своята компания за бижута и е купил портфолио от имоти за 900 млн. долара

16:02 | 03.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед от Циндао. Снимка: <em>damien_farrell. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en" target="_blank">Creative Commons</a></em>.</p>

Изглед от Циндао. Снимка: damien_farrell. Лиценз: Creative Commons.

Въпреки някои  прогнози за обещаващо бъдеще на пазара на имоти в Китай, вече редица фактори сочат, че бумът в сектора на най-бързорастящата икономика в света е към своя край.

На фона на тази конюнктура може да се очаква редица инвеститори да започнат (и вече да са започнали) да излизат от вложенията си в сектора.

Стратегията на един от най-богатите бизнесмени в Хонконг обаче изглежда точно обратната.  86-годишният милиардер Чън Ю-Тун е продавал злато и е купувал имоти през 2011 г., и то много имоти, пише Wall Street Journal.

Основателят на най-голямата публична компания за търговия с бижута в Китай Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd. е продал дял от 10,5% в компанията чрез първично публично предлагане, с което привлече 2 млрд. долара през декември.

По време на шума покрай предлагането, придружен с обещанията за светлото бъдеще на пазара на бижута в Китай, Чън Ю-Тун реши да вложи парите си в друг сектор.

По-малко от седмица преди IPO-то на Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd. той придоби портфолио от бизнес и жилищни имоти в Китай на стойност 900 млн. долара, разположени в град Циндао в източен Китай.

Сделката е била обявена в съобщение до Хонконгската борса от продавача – Shanghai Industrial Holdings Ltd. (SIHL), компания, контролирана от правителството на Шанхай. Според съобщението Чън Ю-Тун е тъст на един от директорите на SIHL.

Моментът за инвестиции в имоти в Китай е „учудващ“, пише изданието, уточнявайки, че рискът за рязка корекция на пазара е голям. Продажбите и новите жилищни проекти в много от градовете в страната се понижиха значително.

По данни на брокерската компания CLSA в края на 2011 г. един от предприемачите в Циндао е предлагал ценови отстъпки, достигащи до 35%, за да привлича купувачи.

Що се отнася до пазара на имоти обаче Чън Ю-Тун не е вчерашен. Въпреки че той нашумя с IPO-то на своята компания за бижута, всъщност той е направил богатството си именно чрез инвестиции в имоти в Китай.

Също така той не е единственият хонконгски милиардер, който планира инвестиции в имоти.

Наскоро от Cheung Kong Holdings, контролиран от милиардера Ли Ка-Шинг, обявиха, че смятат да повишат инвестициите си в земя в Китай.

Самият Чън Ю-Тун пък вероятно се надява, че след регулаторно-контролирана корекция на пазара на имоти през 2012 г. секторът ще поеме по пътя на по-устойчив ръст, цените при който ще бъдат движени от повишени доходи и урбанизация. Това е резонно предположение и богатите хонконгски инвеститори са определено в по-добра позиция от повечето да се справят с очакваните волатилности на пазара. Инвеститорите с по-кратък хоризонт обаче е вероятно да се убедят, че китайските улици все още не са покрити със злато, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
имотите имат практическа стойност и е време да се върнат на пазара клиентите...златото бе интересно когато назряваше кризата и имаше много неизвестни сега ве4е са ясни параметрите и страха отминава а животът продължава а имоти ще трябват....аз бих постъпил по подобен на4ин...златото е без стойност в икономиката и без приложение затова се спекулира с него ......аз бих купил ядрено гориво за аец то има реално приложение в която и да е икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
megamind
преди 12 години
човека явно се сеща, че златото ще се пукне, а имотите отново ще пълнят балон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още