IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's потвърди отрицателната перспектива пред сектора на имотите в Китай

Държавните мерки, целящи да охладят пазара на имоти, едва ли ще бъдат разхлабени догодина, посочва рейтинговата агенция

09:50 | 21.12.11 г.
Moody's потвърди отрицателната перспектива пред сектора на имотите в Китай

Рейтинговата агенция Moody's потвърди отрицателната перспектива за сектора на недвижимите имоти в Китай през следващите 18 месеца. Агенцията се мотивира с натиска върху цените в негативна посока и затягането на банковото кредитиране, предаде онлайн изданието IP Real Estate.

Държавните мерки, целящи да охладят пазара на имоти, едва ли ще бъдат разхлабени догодина, смята още агенцията.

Понижението на цените в резултат на въведените по-рано мерки започна през четвъртото тримесечие, а забавянето на ефекта може да накара правителството да не предприема облекчаване на мерките за “охлаждане на пазара”.

Според Moody's в близко бъдеще строителните компании в Китай ще продължат да работят в трудна обстановка, темпът на продажбите ще се забави, а печалбите ще се ограничат.

Анализаторите от Moody's прогнозират, че продажбите в първостепенните и второстепенни градове ще паднат с 25-30% догодина, докато тези в по-малките и периферни градове ще се свият с около 5%.

В отделно изследване Knight Frank прогнозира, че цените на жилищата в континентален Китай и Хонконг ще се понижат с 10-15% през 2012 г.

Като прогнозира "меки корекции" като цяло, консултантската компания предвижда по-добро представяне за луксозния сегмент на пазара в резултат на ограниченото предлагане, като цените на тези имоти се очаква да паднат с до 10%.

Анализаторите обаче смятат, че правителството вероятно ще разхлаби някои от мерките си за затягане на пазара, ако цените паднат с повече от 20% догодина.

При последния спад на пазара на имоти в Китай през 2008 г. цените в национален мащаб се понижиха с 19%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още