IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Ще се спука ли балонът в Китай?

Азиатската държава върви по стъпките на Япония и САЩ, смята Нобеловият лауреат по икономика

08:07 | 20.12.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
Пол Кругман: Ще се спука ли балонът в Китай?

Представете си следната картинка: Растежът от последните години е стимулиран от невиждан строителен бум, следствие от нарастващите цени на недвижимите имоти, демонстриращи всички признаци на класически инвестиционен балон.

Наблюдава се и бърз ръст на кредитите, значителна част от които са предоставени не от традиционни банки, а чрез нерегулирано „сенчесто банкиране“, за което няма нито надзор, нито правителствени гаранции. Сега балонът се пука и имаме конкретни причини да се страхуваме от избухването на нова финансова и икономическа криза.

Може би това описание подхожда на Япония от 80-те години. Или пък на САЩ от 2007 година? Възможно е, но в случая става въпрос за Китай, който вероятно ще се окаже люлка на поредната заплаха пред световната икономика.

Заплаха, от която имаме най-малко нужда точно в този момент, пише Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика и професор от Нюйоркския университет, в коментар за New York Times.

Кругман признава, че досега се е въздържал да коментира ситуацията в Китай, отчасти защото е наистина трудно да бъде събрана информация за това, което реално се случва там. Обикновено икономическата статистика се приема за особено скучна форма на научна фантастика. Данните от Китай обаче изглеждат дори още по-фантастични.

И все пак дори официално публикуваните данни са смущаващи.

Най-шокиращият аспект на китайската икономическа действителност от последното десетилетие е фактът, че вътрешното потребление изостава от икономическия растеж. Към настоящия момент потреблението е едва 35% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. За сравнение, в САЩ това съотношение два пъти по-високо.

Това поражда въпроса кой купува стоките и услугите, които Китай произвежда?

Част от отговора е ясен – това сме ние, потребителите в Европа и САЩ. Докато делът на вътрешното потребление намалява, за насърчаване на производството Пекин все повече разчита на търговския си излишък. Основно перо обаче остават инвестиционните разходи, които са нараснали до почти 50% от БВП.

Очевидният въпрос е какво мотивира всичките тези инвестиции при сравнително слабо вътрешно потребление?

Отговорът е, че до голяма степен тези инвестиции зависят от раздуването на балона в сектора на недвижимите имоти.

Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
orf
преди 12 години
Да, много е смешно това с 'новия' световен ред, ама май наистина се създава.... Трудно ми е да повярвам, ама то човек като отиде в Америка и обезумява явно. Нищо, да го дават, ще го излапаме с туршията и сланината (печена). Ако е горчив като пелин, ще го добавим към виното и пак ще го изпием......... Всичко сме пили! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Ционистката мафия, разпростряла вече пипалата си застрашително над Европа и САЩ, сега води активна пропаганда срещу Русия!Само че, братският Руски народ, НЯМА да допуснат заплахи и да ги командорят разни хамбургери!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Няма никакви политически игри, - света се владее от евреите защото е даден на злото. Всичко каквото наблюдаваме - Иран, Либия, Ирак, Афганистан, арабските "революции", еврокризата, агонията на България... са все еврейски дела. Целта им е унищожаването на човешкия род. Ако, по някаква случайност Израел изчезне, това няма да се усети от световното еврейство. Те са завладяли тази земя с ритуални цели, ще се преориентират и кажат че Австралия например е обещаната им земя. Те са готови да жертват пред дявола и еврейска кръв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Понятието Нов световен ред НСР, не е ново. Правителството в сянка има редица мозъчни центрове, които вече са достатъчно известни. През 1921 година Морган създаде Съвета по международни отношения, който контролира такива важни структури като Федералния резерв на САЩ, Ню Йоркската фондова борса и водещите средства за масова информация в САЩ. В света се води достатъчно активен процес за обосноваване законността, легитимността на Световното правителство. Глашатаи на тези процеси се явяват такива известни личности като Джорж Сорос и Жак Атали. Според мнението на Сорос на дневен ред е създаването на нова световна парична система, която ще замени долара, смяна на световния лидер, при което САЩ ще отстъпят мястото си на Китай. Предлага под контрола на Световното правителство да бъдат ядреното оръжие, атомната енергетика, ракетно космическото производство и всички основни ресурси на планетата. Според него трябва да бъдат създадени строги нормативи за раждаемостта ( с отчитане на производителността и размера на богатството на всяка държава), генетичен контрол на новородените и прочистване на генофонда на планетата. Новият световен ред го изграждат пред очите ни. Лидерите и страните, които имат смелостта да се ослушват ги наказват като Югославия през 1999 г. и като Либия в настоящия момент. Техните лидери ги убиват и дискредитират. В САЩ подготвят указ, според който производството на храна в домашно стопанство ще се смята за углавно престъпление като го приравняват към контрабандата. Хората се поставят под тотален контрол, цялото производство на храни ще бъде съсредоточено в ръцете на корпорациите. Най-известните представители на Световното правителство са от финансовата група Ротшилд Рокфелер. В момента между тях има някои несъгласия във вижданията за Новия световен ред. Ротшилд, в това число и чрез Сорос, активно насърчава Китай като алтернатива на САЩ. Рокфелер се опитва да печели време чрез всевъзможни кризи и революции, за да завърши процеса на преформатиране на САЩ в нео империя, в която да влязат Канада и Мексико.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Доларът, еврото и йената се печатат в огромни количества, като единственото успокоение, което се поднася, е съпоставката на една печатана валута, с друга също печатана. Какво печатане ще кажете еврото поскъпва? Но то поскъпва спрямо долара, който също се печата. Не поскъпва спрямо златото например, което е някакъв стабилен измерител. Като цяло цените на горива и храни (първите жертви на всяка инфлация) растат във всички валути. Парите струват все по-малко, което закономерно води до загуба на доверие. Ако можехте да погледнете зад стената щяхте да видите свят, в който първа икономическа сила е Русия. На второ място е Австралия и Канада...!!! Това е напълно възможно в икономика с ликвидирани книжни пари и естествено върнали се твърди активи за пари. Тогава ще е Важно е кой държи петролът и въглищата, а не кой може да произвежда..... Ресурсно богати страни ще станат водещи! Това означава, че ако се ликвидира настоящата система на книжните пари, както и съпътстващата я обща финансова система, просто ще се даде короната на световното лидерство, на ресурсно богатите държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Но вече долара почва да губи силно позиции като основна резервна валута в света, страните от Шанхайската зона силно се отдръпват от него като трансферът на стоки между Китай, Русия, а и вече и Япония се осъществява в регионални валути, а не в долари както до скоро. Можете да не се съмнявате, че руснаците много скоро ще започнат да продават за рубли газ и пeтрол. Няма къде да се дене Европа без руския газ и петрол- ще купува за рубли като нищо. При това рублата ще бъде осигурена с всичките руски природни богатства, а не като долара и еврото, само с религиозната вяра в американската и европейската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Китай си е Китай, ще преглътне студената вода и ще прежали американските облигации, ама я да видим балона Америка.....Тоталното дългове бреме на САЩ през 2009 г. възлизаше на ... 53 трилиона долара, 3,5 пъти повече от техния брутен продукт. Не е лошо - по 165 000 долара дълг на всеки американец. Това е "американската мечта".Няма начин за оцеляване на тази система. Нейното време изтече. Загубите от разрушаването на финансовата инфраструктура не могат да бъдат компенсирани от трилионите, които източват от бюджета на САЩ с помощта на различните планове на банката Голдмън Сакс с посредника Обама. Отлагането във времето само влошава нещата. Светът трябва да се избави от самата система. САЩ продължават да печатат долари. През двете кризисни години паричната маса там нарасна 2,5 пъти.Сумарната световна скорост на държавните дългове скоро ще достигне невъобразимата цифра от 1 трилион долара месечно. Това е тотален крах на финансовата система, ураганна хиперинфлация. Заради това собствениците на англо-американския финансов капитал ще се опитат да убият конкурентите на долара(евро). И да принесат в жертва по-слабите, които няма да получат нищо, освен правото да измрат. Балонът на държавните и общи дългове ще се спука. Няма да се спука, а ще изгърми с мегатонна сила. И ще настъпи глобален фалит. Изводът е един - катастрофата е неизбежна. Предотвратяването й е невъзможно. Системата е смъртно болна. От тази задънена улица светът не може да излезе.Заклинанията за някакво излизане на САЩ от рецесията са илюзии. Кризата ще продължи не само във времето, но и в пространството! Сега САЩ се опитват отново да прехвърлят поне част от своите проблеми на останалия свят. Но икономиката на САЩ не може да бъде спасена. За това няма да стигнат парите на целия свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Че ресурсите не са неизчерпаеми с това съм напълно съгласен, но при един толкова обезценен $ как американците ще си връщат инвестицийте след една хиперинфлация? Свят с изключително достъпна енергия???...звучи някак фантастично, а разпада на ЕЗ какво ги бърка, като ако $ премине през хиперинфлация то всички валути отиват по дяволите???...обясни ми по-подробно за тая нова ера как я виждаш, щото ми е мн. интересно а не мога да си я обясня, каква ще е ролята на САЩ след като ресуси и икономика загубят смисъл и защо ФЕД трупа злато като и то не се връзва в новата ера???....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Руснаците вече нямат толкова много газ , ако имаха нямаше да се случи онзи срив на доставките , за който си измиха ръцете с Украйна.В пиковия момент на консумация не успяваха да добиват толкова , че да покрият потреблението. Съмнявам се че могат да залеят с каквито и да било ресурси дори страните в които продават - Европа..САЩ са си оплели кошницата за навлизане в нова Ера , един нов Свят в който енергията е изключително достъпна и долара им ще може да се отвърже от петрола вече. Инвестициите в Азия са американски , когато Азия започне да връща парите и притока на инвестиции спре за Китай ..доларът вече ще се е обезценил и няма да имат от къде да спечелят толкова много долари на колкото ще се оценяват инвестициите от преди събитието..много дълго време ще ги връщат тези пари и изобщо няма да припарят до възтановяване на главницата на този огромен заем..т.е. ще плащат един вид само лихви.Сащ са подготвени да се отвържат от петрола и единственното нещо , което чакат е разпада на ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Ебльо Еблев
преди 12 години
Кругман е прав >>> и проблема на целия свят ще бъде точно това >>> че е прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още