IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай твърдо вървят надолу и през ноември

Според правителствените данни в 49 от 70-те града, наблюдавани за статистически цели, е регистрирано понижение на цените

16:19 | 19.12.11 г.
Цените на жилищата в Китай твърдо вървят надолу и през ноември

Цените на жилищата в Китай задълбочават спада си през ноември. Правителствената статистика показва, че в 49 от наблюдаваните от властите 70 града цените на жилищата са отбелязали понижение през месеца, пише Bloomberg. За сравнение през октомври беше отчетен спад в 33 от градовете.

Само в 5 от наблюдаваните от Пекин градове е регистриран ръст на цените на жилищата, допълват от националното статистическо бюро на Китай.

Данните показват, че най-големи месечни спадове в цените на жилищата са отчетени в източното пристанище Нинбо и в южния град Шънян – 0,6%.

Жилищата в Шанхай, Пекин, Шънджън и Гуанджоу са поевтинели със средно 0,3% спрямо октомври. Цените на съществуващите жилища в Пекин обаче са паднали с 0,7%, а в Шанхай – с 0,5%.

Най-силно са поскъпнали жилищата в Гуейян – с 0,2% на месечна база, показват още правителствените данни.

Статистиката на властите потвърждава данните на частни компании, че пазарът на имоти в Китай се „охлажда“. В началото на декември SouFun Holdings Ltd. съобщи, че според изчисления, базирани на наблюдения в 57 града в Китай, цените на жилищата през ноември са се понижили с 0,3% спрямо октомври.

Броят на сделките, които реализират най-големите строителни предприемачи в Китай също показват спад на пазара на имоти. През ноември най-голямата строителна компания в Китай China Vanke е сключила с 36% по-малко сделки в сравнение с ноември 2010 г. Годишният спад на сделките на втория в страната строител - Poly Real Estate Group, е 28%.

Според националната китайска статистика обаче по-ниските цени на жилища са подкрепили ръста в стойността на сделките. Данните на правителството показват, че през ноември са сключени сделки за над 416 трлн. юана (близо 66 млрд. долара). Това може да се използва като мотив от правителството да не оттегля рестрикциите за пазара на имоти въпреки предупрежденията на редица експерти, че спадовете на цените ще погубят банките в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още