IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите резултати на SAP се разминаха леко с пазарните прогнози

Немската компания се бори със спадащите продажби на софтуер за корпоративно планиране, след като фирмите обърнаха поглед към интернет базирани продукти

09:22 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	SAP потвърди очакванията си за годишната оперативна печалба. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

SAP потвърди очакванията си за годишната оперативна печалба. Снимка: Ройтерс

Най-голямата технологична компания в Германия SAP AG оповести финансовите си резултати за първото тримесечие на годината, които почти доближиха прогнозите на анализаторите. Концернът започна да харчи повече за развитието на своя софтуер като например предоставянето на онлайн облачни услуги, пише Bloomberg.

Приходите нараснаха с 2,7% до 3,7 млрд. евро при 3,8 млрд. евро, очаквани от анкетираните от агенцията експерти. Оперативната печалба, след премахването на някои еднократни ефекти, се покачи с 2% до 919 млн. евро, разминавайки се леко с прогнозите за 975 млн. евро.

Нетната печалба се покачи с 3 на сто до 534 млн. евро. Концернът потвърди очакванията си за годишната оперативна печалба, която трябва да бъде около 6 млрд. евро при неизменни валутни курсове. На 20 март компанията увеличи сумата на дивидента за акционерите с 18% до 1 евро за акция.

SAP, която предлага програми за управление на материални запаси, на доставки, на финанси и човешки ресурси за повече от 200 000 компании, се бори със спадащите продажби на софтуер за корпоративно планиране, след като фирмите обърнаха поглед към по-нови продукти, предназначени за предлагане и управление през интернет.

Продажбите на нови софтуерни лицензи, считани за ранен предвестник на бъдещите продажби, се свиха с 5,2% до 623 млн. евро в сравнение със средните очаквания за 656,1 млн. евро. Абонаментите за предоставяне на облачни услуги скочиха с 32% до 221 млн. евро. Анализаторите прогнозираха сума от 211,6 млн. евро.

През януари от SAP съобщиха, че отлагат изпълнението на целта за оперативния марж от 35% до 2017 г. Експертите предричат, че тази година показателят ще бъде 30,6%.

„Най-вероятно до края на 2015 г. технологичният гигант няма да постигне заложената цел за приходи от продажби на облачни услуги за 2 млрд. евро, въпреки че си напазарува компании като SuccessFactors Inc. и Ariba Inc. за милиарди долари в последните години“, споделя анализаторът в Citigroup Inc. Уолтър Притчърд.

На 26 март SAP извърши още една покупка. Немската компания ще придобие специализираният производител на онлайн софтуер за управление на човешки ресурси Fieldglass.

Изключвайки валутните колебания, приходите от продажби на софтуер и свързаните с него услуги се повишиха с 10% в Северна и Южна Америка. В региона на Европа, Близкия Изток и Африка същите се покачиха с 8 на сто.

Съизпълнителният директор на SAP Бил Макдърмът сподели пред репортери, че кризата в Крим се отразява на бизнеса на компанията.

Макдърмът и другият директор – Джим Хагеман Снабе, се опитват да позиционират компанията с 42-годишна история на пазара на облачни услуги и анализа на големи бази данни – две ниши, които стимулират корпоративните покупки на софтуер.

Също така SAP, която е третата най-голяма софтуерна компания след Microsoft Corp. и Oracle, продава и програма за бази данни, носеща името Hana. Нейното предназначение е да ускори работата на софтуерните програми.

Вчера акциите на SAP поскъпнаха с 1,6% до 58,43 евро за брой. Цената на акциите е почти без промяна в последните 12 месеца в сравнение с 24-процентния ръст на водещия немски индекс DAX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още