IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DEALERWEB мами клиенти, ползвайки името на ИП Бул Тренд Брокеридж!

Компанията сключва договори за доверително управление без да има лиценз за това

15:27 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
DEALERWEB мами клиенти, ползвайки името на ИП Бул Тренд Брокеридж!

Комисията за финансов надзор (КФН) предупреждава потенциалните инвеститори и всички заинтересовани лица, че фирма с името „DEALERWEB” LTD сключва договори за доверително управление на индивидуален инвестиционен портфейл, като за целта използва името на ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД, в качеството му на неин представляващ, без неговото изрично знание, съгласие или на основание договорни отношения с посредника, който е подал сигнал от за констатираната измама.

С тези си действия, „DEALERWEB” LTD е злоупотребила с името на инвестиционния посредник, и е поставила под въпрос добросъвестността и добрата репутация на ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД както сред обществото, така и пред  професионалната общност. 

В началото на месеца, след множество получени сигнали, КФН предупреди потребителите, че могат да бъдат измамени от Инвесторс ЕООД и 24 Трейд ЕООД, които също не са лицензирани.

Инвестиционни услуги и дейности могат да бъдат предоставяни единствено от дружества, получили лиценз от КФН за извършване на дейност като инвестиционен посредник; банки, получили лиценз от БНБ и вписани в регистъра на КФН като инвестиционни посредници; инвестиционни посредници от държави членки при условията на свободно предоставяне на услуги или чрез клон на територията на Република България, посочва Комисията.

Относно дейността по управление на портфейли от финансови инструменти и парични средства, освен горепосочените дружества, право да извършват тази дейност имат и дружества, получили лиценз за извършване на дейност като управляващо дружество или управляващо дружество от държава членка, уточнява КФН.

„DEALERWEB” LTD не попада в нито една от изброените по-горе хипотези, както и няма сключен договор за представителство с ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД, видно от подадения сигнал до КФН, изтъква регулаторът.

КФН предупреждава, че „DEALERWEB” LTD няма право да предоставя инвестиционни услуги и дейности на територията на Република България, включително от името и за сметка на ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД.

Инвеститорите, е необходимо първо да проверят дали съответното дружество е лицензирано от КФН и има право, съгласно издадения лиценз, да предоставя инвестиционни услуги и дейности на клиенти. Списък на инвестиционните посредници и управляващите дружества, получили лиценз от КФН, може да намерите на интернет страницата на КФН на следния адрес: http://www3.fsc.bg/ERiK/runner?lang=BG.

Списък на инвестиционните посредници от държави членки, имащи право да предоставят инвестиционни услуги и да извършват инвестиционни дейности на територията на Република България, може да намерите на интернет страницата на КФН на следния адрес: http://www.fsc.bg/Notifikacii-polucheni-v-KFN-bg-111.

Инвеститорите следва да имат предвид, че при сключване на договори за предоставяне на инвестиционни услуги и подаване на нареждания за сключване на сделки с финансови инструменти, включително при предоставяне на парични средства или финансови инструменти за доверително управление, с дружества, които не са лицензирани от КФН или от компетентния орган на друга държава членка, потенциалните инвеститори могат да бъдат измамени и да понесат значителни финансови загуби.

Предоставените финансови активи и парични средства от инвеститорите на дружества, които не са лицензирани и съответно контролирани от КФН, не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още