IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН и МВР ще си сътрудничат със застрахователите в борбата с измамите в сектора

Ще се работи в посока усъвършенстване на нормативната уредба, както и за създаването на облекчен режим на обмен на информация между страните

17:56 | 03.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
КФН и МВР ще си сътрудничат със застрахователите в борбата с измамите в сектора

Комисията за финансов надзор (KФН) и Министерството на вътрешните работи (МВР) подписаха споразумение за сътрудничество с организациите в сферата на застраховането, информира регулаторът чрез съобщение на официалния си сайт.

Основните цели са повишаване ефективността на работата между страните, борба и противодействие срещу извършването на застрахователни измами.

Заместник-председателят на КФН Ралица Агайн–Гури и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев са сключили споразумение за сътрудничество с ръководителите на Гаранционния фонд (ГФ), Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Споразумението е безсрочно и влиза в сила от днес. Конкретни приоритети по него са борбата и противодействието срещу извършване на застрахователни измами и други престъпления, уточняват от регулатора.

Предвижда се полагането на съвместни усилия за усъвършенстването на нормативната уредба, както и за създаването на облекчен режим на обмен на информация между страните.

Споразумението цели да повиши ефективността при взаимодействието между КФН, МВР и организациите в сферата на застрахованетo, изцяло в полза на гражданите, съобразно европейските стандарти и тенденции, гласи още прессъобщението.

КФН вече няма да бъде на бюджетна издръжка и ще покрива разходите си със собствени средства. Това е предвидено в Преходните и заключителните разпоредби в новия Закон за небанковите финансови институции, одобрени вчера на първо четене в икономическата комисия към Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още