IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Украйна не прие оставката на Арсений Яценюк

Президентът Петро Порошенко призова законодателите и правителството да намерят компромис

14:25 | 31.07.14 г. 1
Парламентът на Украйна не прие оставката на Арсений Яценюк

Парламентът на Украйна не одобри оставката на премиера Арсений Яценюк, съобщава АП.

Яценюк подаде оставка миналата седмица, след като две партии напуснаха управляващата коалиция. Това спъна гласуването на закони, които са от съществено значение за финансирането на борбата с проруските сепаратисти в източната част на страната.

Само 16 от украинските народни представители подкрепиха оставката на премиера, а 109 гласуваха „против“. Останалата част от 450-членния парламент или отсъстваше от заседанието, или не гласува.

Президентът на Украйна Петро Порошенко призова законодателите и правителството да намерят компромис, за да може парламентът да продължи да работи и да не се стига до нови избори. Той каза обаче, че изборите „ще бъдат реалност“, макар и да не уточни точно какви стъпки смята да предприеме.

Под натиска на Порошенко парламентът все пак прие серия внесени от Яценюк закони. Така Украйна ще успее да изпълни задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ) и ще осигури допълнително финансиране за военните.

Законодателството за разрешаване на продажбата на миноритарен дял от газопроводната система на Украйна обаче ще бъде гласувано на по-късна сесия.

Междувременно говорител на руските авиационни служби обяви, че Москва иска представители на службите да посетят мястото, където падна самолетът на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна. Делегация от руски специалисти е заминала за Киев, за да участва в разследването на инцидента.

Представители на холандските и украински комисии не пожелаха обаче да коментира пристигането на руските чиновници. Боевете в източна Украйна освен това продължават да възпрепятстват достъпа на експертите до мястото на инцидента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Тия са по-смешни и от нашите. Хем не искат да го пускат в оставка, хем не искат да гласуват разграбването на държавата дето оня е натиснат да предложи. Разпаднала се била коалицията, ами ще се разпадне много ясно, кой иска да носи отговорност за кръвопролитията и развала дето идва. И баткившина и маткившина всичките са политически трупове, че и не само политически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още