IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безпочвените страхове от български и румънски имигранти на Острова

Нямаше орди бедни българи и румънци, които да заграбят работните места и социалните осигуровки на британците, се казва в коментар на WSJ

10:49 | 22.08.14 г. 2
<p>
	Лондон. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Лондон. Снимка: ЕК

Орди бедни българи и румънци се стичат към Албиона, за да заемат добрите работни места на родените във Великобритания, когато не източват социалните фондове на страната. Това трябваше да се случи според британския политик Найджъл Фараж и неговата Партия за независимостта на Великобритания (UKIP), след като паднаха трудовите ограничения за български и румънски граждани, пише в свой коментар The Wall Street Journal.

Изданието припомня, че Фараж е предупреждавал, че след като забраните паднат в началото на годината всяка седмица на Острова ще пристигат пет хиляди души от двете държави. „Простата математика показва, че това прави по около четвърт милион души всяка година“, се казва още в анализа.

Данните на британската статистика обаче опровергават тези опасения. През второто тримесечие във Великобритания работят 153 хил. души от България и Румъния. Това е с 9 хил. повече спрямо края на 2013 година, или с други думи, за шест месеца работниците от тези две държави са се увеличили с 6%.

Британците всъщност трябва да се радват, че страната им привлича имигранти, продължава WSJ, посочвайки за пример ситуацията в Испания. От началото на кризата през 2008 година 700 хил. испанци са напуснали страната си в търсене на препитание. Това представлява 1,5% от населението на страната, сочат данните на мозъчния тръст Fundacion Alternativas. Част от тях са заминали за Острова.

Това обаче не се отчита от премиера Дейвид Камерън и неговата Консервативна партия, се казва още в коментара на WSJ. В опит да запази подкрепата на избирателите той обеща да ограничи имиграцията в страната до  „няколко десетки хиляди“ от сегашните нива (около 212 хил. души годишно).

Част от предложените мерки е въвеждането на визи за образованите служители. Но по-стриктната имиграционна политика вече затруднява бизнеса в намирането на нужните служители, което пък може да подтисне икономическия ръст на страната. Деветте хиляди българи и румънци пристигат във Великобритания, когато се отчита икономически растеж от 3,2% и повечето от тях са дошли, за да работят, се казва още в анализа.

А Дейвид Камерън стъпва на сигурна почва с опитите си да ограничи т. нар. „социален туризъм“, посочват още от WSJ. По-рано този месец правителството намали от шест на три месеца срока, през който граждани от ЕС могат да получават социални помощи за безработица във Великобритания. Мярката предизвика недоволството на Брюксел, но пък беше подкрепена в страната, защото по този начин се ограничават потоците от имигранти, които пристигат в търсене на социални помощи.

„Великобритания обаче се нуждае от лидер, който да убеди избирателите от икономическите ползи от по-освободена имиграция, като например достъп до повече талантливи служители. Камерън прави лоша услуга на страната и на партията си, като се отдръпва от тази роля“, заключава още изданието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 22 rate down comment 0
male4ko
преди 9 години
Но за сметка на това има доста Мохамедовци, готови да екзекутират американски журналисти... и не само..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Българите и румънците ще им се сторят душички пред задаващата се нова вълна радикален ислямски фундаментализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още