IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция нанесе първите въздушни удари срещу "Ислямска държава"

През следващите дни Париж ще организира нови удари с цел отслабване на ислямистката организация, съобщи президентът на страната Франсоа Оланд

20:36 | 19.09.14 г.
Франция нанесе първите въздушни удари срещу "Ислямска държава"

Франция започна с първите си въздушни удари в Северен Ирак по обекти на организацията “Ислямска държава”, съобщава АП. Президентът на страната Франсоа Оланд уточни, че е ударен "логистичен склад на терористите", допълва информационната агенция.

През следващите дни Париж ще организира нови удари с цел отслабване на ислямистката организация и подпомагане на властите в Ирак и бойците от Иракски Кюрдистан.

Това са първите въздушни удари на Франция в Северен Ирак, където ислямистите държат обширни територии. Оланд обяви вчера, че страната му се присъединява към водената от САЩ коалиция за борба с екстремистите.

През последните месеци бойците от “Ислямска държава” завзеха и контролират обширни територии в Северен Ирак и Сирия, припомня информационната агенция.

В понеделник Франция беше домакин на конференция, на която присъстваха водещите сили в Организацията на обединените нации (ООН) и представители на европейски и арабски държави. Целта на Оланд е да се подготви стратегия за справяне с ислямистите.

За първи път европейска държава признава публично, че осигурява военна подкрепа за САЩ в борбата с ислямската организация. Групата беше осъдена от международната общност заради “варварските й деяния” в региона, включително екзекуцията на двама американски журналисти и британски хуманитарен работник.

Оланд коментира пред журналисти, че Франция не възнамерява да осъществява въздушни удари в Сирия.

Същевременно влиятелният шиитски духовник аятолах Али ал Систани в петък призова за бдителност срещу западната политическа намеса в иракските въпроси, но спря да се противопостави на американската военна кампания срещу ислямската държава, пише NY Times.

В балансиран коментар, прочетен от говорителя му по време на петъчната молитва в иракския град Кербала, се подчертава деликатното предизвикателство пред САЩ и съюзниците им да отблъснат сунитските екстремисти от “Ислямска държава” без да укрепват или противопоставят съперничещите им шиитски фракции.

През последните дни и други иракски шиитски лидери с по-тесни връзки с Иран направиха изявления, в които призовават за повече предпазливост или противопоставяне на американските водените военни усили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още