IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образователният министър иска да увеличи парите за наука

Реформата в образованието има като цел и последствие бизнесът да започне да инвестира в ученето през целия живот, коментира Румяна Коларова

11:20 | 20.09.14 г.
Образователният министър иска да увеличи парите за наука

Образователният министър в служебното правителство Румяна Коларова иска да увеличи с 80 млн. лева парите за наука през следващата година. Това съобщи Коларова в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

Министърът обаче изрази съмнение дали първо парите могат да бъдат осигурени и второ – дали може да бъдат усвоени, тъй като механизмите за финансиране на българската наука могат да не издържат, “да се счупят от тази промяна на парите, които те разпределят”.

Тя подчерта, че целта е държавата да дава 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) за образование, а останалото до 3% от БВП да идва от финансиране от бизнеса. Темата как бизнесът да инвестира в образование обаче тя определи като “болна тема”, а реформите в образователната система е нормално да предизвикват съпротива.

“Реформата в образованието има като цел и последствие бизнесът да започне да инвестира в ученето през целия живот”, коментира тя.

Коларова посочи още, че има пари за увеличението на заплатите за младите учители.

Допълнително финансиране за образователния сектор може да дойде по линия на новата оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж". Програмата е с бюджет 1,37 млрд. лева, а основните цели, които са заложени в нея, са повишаване на инвестициите за наука и научни изследвания до 1,5% от БВП, намаляване на дела на преждевременно напусналите училище ученици до под 11%, както и до увеличаване на дела на завършилите висше образование до 36% от хората на възраст между 30 и 34 години.

Според нея процентът е твърде завишен, но той би могъл да се постигне чрез въвеждането на кредитна система в образованието, съответстваща с принципите на Европейския съюз (ЕС) и гарантираща мобилност, универсален стандарт, който да гарантира съотнасяне на знанията, както и други стимули, включително стипендии и насърчаване на ученето през целия живот.

“Целта ни е да гарантираме правова държава и в образованието, защото има закони, които не в пълна степен са приложими”, посочи министърът на образованието.

Румяна Коларова изрази надежда, че оперативната програма вероятно ще тръгне през следващата година. В рамките на мандата на служебния кабинет се планира програмата да се съгласува с Еврокомисията, а след това да се проведе процедурата за сертифициране на управляващия орган (дирекцията “Структурни фондове” в Министерството на образованието и науката).

По думите на Коларова основният проблем във висшето образование не е броят на университетите, а броя на специалностите, които предлагат. Във всеки университет има икономически специалности и право, затова и първата цел на реформата е да ограничи финансирането на специалностите. Така университетите ще могат да се специализират спрямо човешкия ресурс, с който разполагат, както и според научните изследвания.

Стипендиите за студените се предвижда да се раздават според приоритетността на специалностите в университетите и рейтинга на висшите учебни заведения, посочи тя. Възможно е да стигне и до въвеждането на защитени специалности във висшето образование.

Министърът предупреди също така, че се върви към ясен разпад на системата на професионалното образование заради оптимизацията на училищната мрежа и закриването на професионалните училища (бившите техникуми). Констатирани са и тежки проблеми, свързани с базовата неграмотност – големи групи от населението, които са пълнолетни, но нямат основно образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Реформата в образованието трябва да има за цел да измете всички 'учени', които пеят на плейбек. Като начало може да се направи един напълно автоматизиран и кибер-аналитично защитен IQ тест ... и тест по специалноста - и да се види кой пее наживо и кой през цялата си 'на,учна' кариера е карал на плейбек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още