IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Разминават се целите на държавите, атакували ИДИЛ

Свалянето на руски самолет от Турция не слага край на идеята за общо противодействие на "Ислямска държава"

10:29 | 25.11.15 г. 8
Анализатори: Разминават се целите на държавите, атакували ИДИЛ

Всеки води собствена война срещу "Ислямска държава", а целите на отделните държави, атакували военната групировка, се разминават. ИДИЛ обаче е глобална заплаха и отпорът срещу нея трябва да е глобален. Това коментират анализатори след свалянето на руски военен самолет от Турция на турско-сирийската граница.

Подобен инцидент можеше да се очаква и за това е имало предупреждения от много експерти, заяви пред БНТ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения

“Друг е въпросът, че това беше целенасочено действие. Ситуацията ескалира с този инцидент. Беше препотвърдена отдавна известната констатация, че независимо че всички участници в конфликта декларират, че се борят с Ислямска държава, всеки води собствена война“, посочи той. Ако някой може да се радва от случилото се вчера – това е "Ислямска държава", смята Кючуков.

„Не е дошъл краят на коалицията, но инцидентът е тежък“, каза Даниел Смилов, политолог в Центъра за либерални стратегии.

„От формална гледна точка Турция има право. От политическа обаче стои въпросът това премерена реакция ли е, особено ако и Русия, и Турция преследват сходни цели по отношение на "Ислямска държава". Тук Русия има силен аргумент – ако са от една и съща страна, едно такова малко нарушаване на въздушното пространство не би трябвало да доведе до такава реакция“, каза той.

Даниел Смилов предположи, че се разминават политическите цели на двете страни в този конфликт. Руският самолет е свален не толкова заради временното преминаване на турска територия, а това, че целта на мисията най-вероятно е била насочена срещу т. нар. туркмени, които са подкрепяни от Турция.

Той допълни, че има поне частично разминаване в целите, които си поставят държавите, които водят операции в региона. „Русия влезе неочаквано по покана на Башар Асад, без да се координира с другите сили там. Напрежението се натрупваше постепенно, беше ясно, че ако не се стигне до конкретни договорки, резултатът може да бъде такъв“, каза той.

Според анализатора случилото се не слага край на идеята за общи действия.

След като Путин определи като „удар в гърба“ действията на Турция Любомир Кючуков подчерта, че Русия не може да приеме като нормално свалянето на самолета, особено след като са декларирани съвместни цели там.

Анализаторът не очаква конфронтация между държавите, атакували ИДИЛ. Проблемът според него е, че борбата с "Ислямска държава" не е първи приоритет. „Очевидно е, че за САЩ първи приоритет е борбата с правителството на Асад, за Турция – борбата срещу кюрдите и опасението от създаването на турски квазидържави. Русия даде ясни сигнали, че за нея първи приоритет е борбата срещу ИДИЛ и нейната намеса промени ситуацията на терен“, каза   Кючуков.

Напрежението очевидно ще продължи, то ще има политически и икономически измерения. Въпросът е да няма ескалация и да се търси координация срещу основната глобална заплаха – ИДИЛ. Отпорът трябва да е глобален - на само от Русия, САЩ и Европа, както и регионалните фактори като Турция, Саудитска Арабия Иран. Ислямският свят като цяло трябва да участва в борбата срещу радикалния ислям, заяви Любомир Кючуков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
ОПАААА! Къде ми е коментара? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Хаха ... и как да им съвпаднат целите, като едните от 15 години методично работят да превърнат големи части от Африка и целия близък_изток в иcлямиCTKA ***, a другите се стремят да пресекат този процес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Свалянето на руския самолет съдържателно демаскира ролята на Турция в създаването, финансирането, обучението на терористи, лечението на теорористи от ИД в турски болници, но най-вече отговаря на въпроса ,,защо ИД не може да бъде спряна, а финансирането й не може да бъде прекратено.Позицията на ЕС е повече от неадекватна; преди няколко седмици Юнкер нарече ислямския сатрап Ердоган ,,велик реформатор".Време е кюрдският въпрос да бъде поставен на масата на световната дипломация и да намери официално решение с акт на ООН за признаване на независима кюрдска държава; очевидно е , че един ислямски фанатик не може да осигури съвместното съществуване на етническите общности, които населяват турската територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 8 години
Не знам за Магреба и другите подобни, дали един диктатор не е по-добро за народа там, отколкото банди главорези, конкуриращи се една друга и то все за сметка на населението там. А и бежанците - бежанци ще има, ама в съвсем приемливи граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
...да спре прогреса на света :DТъй ве братчед, пък руснаците да свалят всички турски самолети преминаващи над въздушното пространство на Сирия, щото Ердоган и той е един диктатор дето се опитва да спре прогреса на света, па тогаз ше се опрай работата.хахаха :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 15
Sad
преди 8 години
Ами ясно е че целите се разминават. Докато света е обединен в един юмрук срещу Идил и действа съвместно вече 1-2 години, то Русия се опитва да крепи един диктатор и да спре прогреса на света.Затова, Турция следва да сваля всичките самолети на Русия които минават през територията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още