IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 40 млн. евро ще бъдат инвестирани по програмата Балкани - Средиземно море

Държавите партньори по програмата са България, Гърция, Кипър, Македония и Албания

15:38 | 24.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над 40  млн. евро ще бъдат инвестирани  по програмата за транснационално сътрудничество “Балкани - Средиземно море” 2014-2020 г. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова по време на второто заседание на комитета за наблюдение на програмата, което се провежда днес и утре в София.

Бюджетът на програмата е относително малък в сравнение с други европейски транснационални програми, но тя е важна за нас, защото е фокусирана върху създаване на по-добра среда за предприемачество, внедряване на иновативни мерки и индиректна подкрепа за малките и средни фирми в регионите на програмата, подчерта Николова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Тя добави, че интересът към програмата е огромен. 

В рамките на заседанието ще бъдат разгледани резултатите от първия етап на оценка на проектите -оценката на административното съответствие и допустимост.

Първата покана за набиране на проектни предложения беше в периода 16 декември 2015 г. - до 26 април 2016 г. Подадени са 384 проекта от публични власти, институции и организации от държавите партньори по програмата – България, Гърция, Кипър, Македония и Албания.

Подадените проекти са за развитието на предприемачеството, иновациите и опазването на околната среда.

Общият бюджет на поканата възлиза на 20,1 млн. евро.

Подадените проектни предложения от България са 94.

Одобрените на първия етап проекти ще бъдат обект на техническа оценка като се очаква проектите, които ще получат финансиране  да бъдат одобрени  през декември тази година. През март се очаква да започне изпълнението на проектите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още