IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ чака от общините проекти за компостиране и за ремонт на язовири

В момента се разработва ново европейско законодателство за рециклиране на отпадъците, коментира Ивелина Василева

12:03 | 24.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) планира да отвори две процедури в сектор “Отпадъци” - за компостиране и за анаеробно третиране. Ще бъдат обявени и покани за проекти за превенция на риска от свлачища и от наводнения. Това казва в интервю за в. „24 часа“ екоминистърът Ивелина Василева. Проектите ще бъдат финансирани от оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020.

„В процедурата за свлачищата ще поканим да кандидатстват общини и Агенция “Пътна инфраструктура”. Бюджетът е 56 млн. лв. За превенция на наводнения сме предвидили ресурс от 20 млн. лв., който ще предоставим на общините, които имат язовири с необходимост от ремонт, предписана от контролните органи“, пояснява тя.

Ивелина Василева цитира данни, че рециклирането в България е средно 23%.

В момента по думите й се разработва ново законодателство и в ЕС вървят усилени преговори за т. нар. пакет кръгова икономика, който залага цели до 2030 г. Съгласно тях 65% от генерираните отпадъци трябва да бъдат рециклирани. Освен това се намалява и процентът отпадъци, които се депонират.

В момента в България се депонират около 71% от отпадъците, а според разискваната в момента директива на сметищата трябва да отива до 10% от боклука. 

„Основното, което постигнахме, беше успешното приключване на първия програмен период на ОП “Околна среда”. Чрез инвестициите, които реализирахме, има изпълнени проекти за 51 пречиствателни станции, положени бяха и повече от 2550 км ВиК мрежи. Или това е с дължината на повече от 6 подземни магистрали. Бяха изградени и съоръжения за преработка на отпадъците, или 18 регионални системи, които обслужват 71 общини“, отчита екоминистърът в средата на мандата.

„С реализирането на тези проекти сме инвестирали в здравето на повече от 4 млн. българи. Близо толкова се ползват от изградените съоръжения за третиране на отпадъците, а почти 1 млн. са тези, които се обслужват от новата ВиК мрежа и пречиствателни станции. Като цяло бяха изпълнени 198 проекта, а стойността им е близо 3,4 млрд. лв.“, казва тя.

И припомня, че оперативната програма преживя много драматични обрати и трудности, включително и спиране в периода 2013-2014 г. И това доведе до един строителен бум в края на 2015 г., но смятам, че успяхме да приключим, казва тя.

Василева припомня, че 8 проекта не бяха довършени в миналия програмен период, но ще бъдат изпълнени с 234 млн. лв. от новия период.

„Инвестирахме усилено и в Черноморското крайбрежие. Над 350 млн. лв. бяха вложени, за да бъдат изградени 3 изцяло нови пречиствателни станции, а още 3 бяха рехабилитирани. Беше направена и канализация с дължина 230 км, както и 142 км водопроводи. Преди тези инвестиции в Созопол дори нямаше пречиствателна станция и всички отпадни води се изливаха в морето“, казва Василева.

Тя коментира още, че инвестициите в съоръженията по Черноморието продължават. Вече има подписан договор и един от фазираните проекти е за модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци.

В момента се оценява проектното предложение на Приморско за рехабилитация на пречиствателната станция. За „Албена“ се разработва регионалното прединвестиционно проучване в област Добрич.

„Всъщност това са трите останали пречиствателни съоръжение в големите курорти и населени места край морето“, казва министърът.

Тя припомня, че тръгна новата оперативна програма с 3,5 млрд. лв. ресурс. За инвестиции във ВиК сектора са предвидени близо 2,3 млрд. лв. Трябва обаче ВиК операторите да се окрупнят, по което МРРБ работи.

Тези 2,3 млрд. лв. ще бъдат достъпни за за ВиК сектора, когато бъдат готови регионалните прединвестиционни проучвания и проектните предложения се разработят. „Очакваме това да стане в средата на 2017 г.“, казва министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още