IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 37 млн. лв. ще бъде модернизирана пречиствателната станция на "Златни пясъци"*

Средствата са осигурени по оперативна програма "Околна среда"

13:17 | 25.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

С 37,2 млн. лева ще бъде модернизирана и разширена пречиствателната станция в комплекс "Златни пясъци". Договорът за финансирането на проекта бе подписан днес във Варна от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на града Иван Портних, предаде БТА.

Средствата са осигурени по оперативна програма "Околна среда“ 2014-2020 г.

Пречиствателната станция в комплекс "Златни пясъци" е стара, а капацитетът й е за около 20 хил. жители, посочи министър Василева. По думите й с реализацията на проекта съоръжението вече ще отговаря на всички изисквания и ще има възможност да пречиства включително азот и фосфор. След разширението станцията ще може да обслужва 70 хил. жители през лятото и 18 хил. през зимата. 

С част от средствата по проекта ще бъде изградена канализационна мрежа в местността "Ален мак" край "Златни пясъци", допълни Портних. По думите му в момента около 80% от живеещите в този район разчитат на септични ями. С изграждането на мрежата ще намалее и рискът от свлачища.

През миналия програмен период за изграждане на инфраструктура по Черноморието бяха инвестирани близо 350 млн. лева, каза министър Василева. По думите й по-големите населени места вече са обезпечени с пречиствателни съоръжения.

С изпълнението на проекта за "Златни пясъци", като проблем остава единствено станцията в Приморско, която обслужва и Китен. Василева допълни, че общината в южния град вече има готов проект и вероятно ще го представи за одобрение и финансиране до края на септември.

Припомняме, че обществената поръчка за пречиствателната станция в "Златни пясъци" беше обявена и след това спряна от управляващите, наред с други големи търгове като този за магистрала „Хемус“. След това поръчката бе наново обявена от община Варна.

Пречиствателната станция в „Златни пясъци“ е открита през юли 1983 г. и през летния сезон се „задъхва“  заради голямото натоварване, припомнят от екоминистерството. През 2014 г. по първа фаза от проекта е изградено дълбоководно заустване, което отвежда отпадъчните води от съоръжението на 2321 м в морето. 

*Новината е допълнена в 14.26 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още