IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доизграждането на пречиствателната станция във Видин забуксува

Строителят на първата фаза на проекта е подал жалба в КЗК срещу решението за нова обществена поръчка, с която се търси нов строител на втората фаза

15:49 | 09.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Доизграждането на пречиствателната станция във Видин е в ръцете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Строителят на първата фаза от проекта, който беше отстранен от местната администрация - "Понс-Вабаг-Еко Видин 2013 г." с с водещ партньор "Понстройинженеринг", е подал жалба в антимонополния регулатор срещу решението на общината в града да търси нов строител за втората фаза от проекта.

Жалбата е внесена вчера (8 септември), показва справка в регистъра на КЗК.

Община Видин е взела решението за откриване на нова обществена поръчка за доизграждането на пречиствателната станция на 10 август. Обявлението е публикувано в регистъра на Агенцията за обществените поръчки на 12 август.

Пречиствателната станция във Видин е един от осемте проекта във ВиК сектора, които останаха недовършени от предишния програмен период (2007-2013 г.). Другите проекти са на общините Банско, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол. Те бяха фазирани, за да могат да получат финансиране от новата оперативна програма “Околна среда” за периода 2014-2020 г.

Цялата инвестиция в проекта за воден цикъл на Видин е за 72 млн. лева. В първата фаза на проекта преди той да бъде на практика “замразен” бяха инвестирани около 50 млн. лева. За оставащата част Министерството на околната среда и водите отпусна 22 млн. лева през миналия месец.

Точно след подписването на договора за финансирането на втората фаза от проекта се разбра, че местната администрация във Видин е публикувала обществена поръчка, с която търси нов строител. Консорциумът "Понс-Вабаг-Еко Видин 2013 г." е отстранен от строителството заради забавяния на първата фаза.

Крайният срок за приемане на оферти от кандидати беше 20 септември. До вземане на решение от КЗК обаче, както и до приключване на евентуално обжалване на това решение пред Върховния административен съд, ако компанията реши, процедурата временно спира, а след това сроковете трябва да бъдат удължени с времето, за което е била “замразена”.

Преди дни стана ясно, че общинските съветници във Видин са гласували да се започне арбитражно дело срещу "Понс-Вабаг-Еко Видин 2013 г.". Искът е на стойност 5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още