IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest е близо до сделка за Техномаркет

Компания в структурата на фонда вече е закупила 40% от складовата дейност на фирмата, която управлява Техномаркет

09:38 | 13.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
Equest е близо до сделка за Техномаркет

Еquest Investments Bulgaria Limited, компания, която е част от групата на инвестиционния фонд Equest, е в напреднала фаза на преговори за покупката на дял в Техномаркет. Това съобщиха за Investor.bg от Equest Balkan Properties (EBP), която също е част от групата на фонда. От Техномаркет потвърдиха, че разговори по този въпрос се водят, но за момента не е постигнато конкретно решение.

За момента и от Equest отказаха да дадат повече подробности около предстоящото закупуване, но междувременно бе обявена друга сделка, свързана с веригата за бяла и черна техника.

От Equest Balkan Properties съобщиха пред Investor.bg, че са придобили 40% от компанията Glorient Investment BV за 29,4 млн. евро. Glorient Investment BV притежава и управлява портфолио от търговски складове в България, като останалите 60% от компанията са собственост на частни лица, създатели на дружеството K&K, което, от своя страна, управлява Техномаркет.

Инвестицията на EBP оценява Glorient на 73,5 млн. евро.

Това е поредната сделка, чрез която фондът разширява обема на инвестициите си в партньорство с основателите на Техномаркет. По-рано през годината EBP придоби 70% от сръбската компания Aurora Property Ventures BV, в която K&K притежава останалия дял.

След новата сделка общата сума, която фондът е инвестирал, или предназначил за инвестиция в имоти, достигна 231 млн. евро, което представлява 116 на сто от привлечените средства от първичното публично предлагане на алтернативния сегмент на Лондонската борса през декември 2005 г.

В края на август тази година EBP сключи споразумение с Bank Austria Creditanstalt за допълнително финансиране в размер на 81,125 млн. евро.

Портфолиото на Glorient включва брутна площ за отдаване под наем от 88 314 кв. м. Компанията е в процес на изграждане и на нови складови помещения, като притежава и строителни терени, за чието застрояване в момента се изработва идеен проект.

Дружеството има 17 отделни обекта, като в 16 от тях, или 83 052 кв. м, се помещават магазините на Техномаркет. По-голямата част от последните са в София, а другите – в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Велико Търново и Сандански.

Другият имот е офис сграда с площ от 5 262 кв. м в София, която е отдадена под наем на K&K и Техномаркет.

В момента Glorient изгражда два магазина в Плевен, които са вече наети от Била и Практикер. Общата им площ е 14 500 кв. м. Проектът за Практикер трябва да е готов до края на месеца, а този за Била – до края на ноември 2006 г.

Наред с това стана ясно, че EBP, която е създадена с цел директни инвестиции в дялове на български компании, има нови директори - Тери Халмари и Димитър Коевски.

Халмари е финландски гражданин, който живее в София. Той е и бивш заместник-директор на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в София, отговарящ за чуждестранните инвестиции у нас.

Коевски пък е бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, като преди това е изпълнявал и длъжността директор в Главболгарстрой, а след министерството е бил директор на агенция „Пътища“. Той ще отговаря за проектите на фонда на Балканите.

Фондът проучва и редица възможности за инвестиции в съседни държави като Хърватска, Босна, Македония и Турция. От EBP заявиха, че постоянно получават различни предложения за инвестиции от компании в региона и имат предвид някои конкретни проекти, като инвестициите в тях може да стартират и до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още