IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК приключва продажбата на „Радио и телевизионни системи“ до март

Компанията не очаква сделката да бъде обжалвана от държавата

15:22 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бернар Москини. Снимка: БТК
Бернар Москини. Снимка: БТК

БТК Груп възнамерява да приключи сделката по продажба на Национално управление „Радио и телевизионни системи” (НУРТС) на австрийската фирма ORS през първото тримесечие на следващата година, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на компанията Бернар Москини. По думите му идеята за продажбата е възникнала преди около половин година, последвало е провеждането на конкурс, в който са участвали осем фирми, включително и една българска, и както вече беше обявено, победил е ORS.

От БТК отказаха да съобщят стойността на сделката. На въпрос на Investor.bg Бернар Москини отговори, че до края на годината ще бъдат подадени документи за одобрение на транзакцията от съответните български регулаторни органи, а именно: в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще подадат документи БТК и ORS, а в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) – само ORS.

На друг въпрос на Investor.bg шефът на БТК отговори, че не очаква сделката да бъде обжалвана от държавата, защото е „добра, а и от страна на държавата и КРС предварително знаят за нея, дори е имало среща между представители на купувача и КРС”.

Присъстващият на пресконференцията член на КРС Петър Рендов обаче заяви в тази връзка, че не е имало такава среща - след което Москини се поправи, че всъщност срещата е била с други кандидат-купувачи на НУРТС. Рендов допълни, че КРС дори не е уведомена на какъв етап е сделката между БТК и ORS, т.е. дали към момента има само рамково споразумение или е подписан договор за продажба. Малко по-късно от КРС съобщиха, че комисията е изпратила писмо до БТК с искане за предоставяне на официална информация във връзка с подписаното споразумение между БТК Груп и ORS във връзка с продажбата на НУРТС.

А преди дни министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви, че наскоро е научил за сделката и че не е търсено съгласието на държавата (която притежава „златна акция”), както би трябвало да бъде.

Изпълнителният директор на ORS Михаел Вагенхофер пък каза, че възнамеряват да вложат в НУРТС във връзка с цифровизацията на разпространението на радио и телевизионния сигнал около 100 млн. лв. На въпрос на Investor.bg за какъв период ще бъдат вложени средствата, той само отговори, че това ще стане, след като бъде утвърден от държавата план за цифровизация на страната. Австрийската фирма, според нейното ръководство, е водещият оператор на цифров радио и телевизионен сигнал в страната си.

А между първите практически дейности на компанията се предвижда да бъде преминаването от средни към къси вълни на разпространението на радиосигнала, след което ще последва и неговата цифровизация. От ORS допълниха, че не възнамеряват да купуват в България собствени медии.
 

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още