IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преврат в Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ

Учредителите вече не са обслужващо дружество, дори се иска да върнат получените възнаграждания

14:53 | 18.03.09 г.
Преврат в Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ

Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ е уведомил обслужващото дружество Елана Пропърти Мениджмънт АД за установена нищожност на договора за обслужване на дейността, сключен през 2005 г., съобщава АДСИЦ-ът чрез Бюлетин Investor.bg. В съобщението се казва, че са нарушени императивни норми на чл. 114 от Закона за публично предлагане на ценни книжа.

АДСИЦ-ът иска обслужващото дружество да върне всички получени възнаграждения, както и да предаде всички документи и вещи, принадлежащи на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ.

Собственик на Елана Пропърти Мениджмънт АД е Елана Холдинг АД. Елана е учредител на фонда за земя Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ. След няколко увеличения на капитала обаче основни акционери в дружеството станаха институционални инвеститори, които вече контролират Управителния съвет на дружеството.

„В момента съществува частен правен спор с ръководството на АДСИЦ, който ще получи своето решение на Арбитражен съд при Българска търговско-промишлена палата (БТТП). Ще предоставим допълнително информация след завършване на съответните правни действия“, заявиха от Елана за Investor.bg.

За ново обслужващо дружество СД на АДСИЦ-а е избрал Агроменидж АД София, учредено през 2008 г. Собственици с по 50% са Делян Павлов и Бойко Младенов. Освен тях в Съвета на директорите влизат и Евгений Сейпульник и Нурбек Диарбекиров.

Основни акционери в Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ, според страницата на дружеството са, QVT Fund с 49,5%, Алианц България с 16,5%, Кредит Суиз с 8,4% и др. Членове на Съвета на директорите са именно представители на тези институции.

Към 28 февруари 2008 г. Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ притежава 293 200 дка при средна цена на придобиване 219 лв./дка.

"АДСИЦ-овете са сред малкото истински публични компании, в които основният акционер не притежава пълен контрол върху дружеството. Затова и е напълно възможно да станем свидетели и на други подобни случаи на промени в управлението на компании за недвижими имоти, особено когато чуждестранни инвеститори държат над 50% от капитала им", коментира Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал АД.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още