IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството отмени решение на РИОСВ София за ски зона Алеко

Главните мотиви, с които се отменя съгласуването на устройствения план, са свързани с няколко констатирани обстоятелства

19:12 | 13.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Екоминистерството отмени решение на РИОСВ София за ски зона Алеко

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова отмени становището по екологична оценка на директора на РИОСВ-София за съгласуване на Специализирания подробен устройствен план (СПУП) на туристическа и ски зона “Алеко”, съобщиха от МОСВ.

За приемането на положителното становище за устройствения план „на тъмно“ алармираха в края на август от коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.

Главните мотиви, с които се отменя съгласуването на устройствения план, са свързани с няколко констатирани обстоятелства, посочват от министерството. Със становището на директора на РИОСВ-София е съгласувано изграждането на съоръжения за ски спорт и други обекти в различни зони на парка, които влизат в някои противоречия с режимите за строителство, въведени с плана за управление.

Освен това посочените в становището мотиви за одобрението на СПУП са недостатъчно аргументирани, тъй като в Доклада по оценка за съвместимост липсват оценки на степента на въздействието върху някои местообитания и видове, които са предмет на защитени зони „Витоша” от мрежата на Натура 2000.

Предписаните общи мерки дават възможност възложителят да променя при проектирането местоположението на трасетата и съоръженията, което поставя под съмнение предмета на оценките и заключенията за въздействието на СПУП върху природния парк и защитените зони, се посочва още в мотивите за отмяна на становището.

Същевременно в становището не е поставено изискване за извършване на оценка за съвместимост на отделните инвестиционни намерения, което е недопустимо при дадената възможност за промени при последващото проектиране.

Също така не става ясно по какъв начин и дали е взета предвид информацията, постъпила от консултациите с обществеността, при постановяването на становището.

Становището на РИОСВ – София беше обжалвано от Държавна агенция по горите (ДАГ), директора на Дирекция Природен парк “Витоша” към ДАГ, Сдружение “Витоша ски и сноуборд училища” и WFF Дунавско-Карпатска програма.

Решението на министър Караджова е мотивирано по законосъобразност, но не изключва факта, че ръководен принцип в решаването на обществения казус трябва да остане необходимостта от развитие на туризма в района на Витоша в хармонично съжителство на човека с природата, пише в съобщението на министерството.

Международната практика сочи, че в планина като Витоша е възможно съжителство между хора с различни интереси и пътят към тази цел е преодоляване на противопоставянето. В един подходящ момент това би могло да стане, като се намери законосъобразно решение за вида и размера на подобренията, за да стане планината по-достъпна за отдих и спорт, с минимални вреди за природата, посочват още от ведомството.

МОСВ има готовност да подпомага процеса за постигане на обществен консенсус за бъдещото развитие на Витоша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още