IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък „лукс” ще има, но от 2011

Първоначално се предвиждаше налогът да влезе в сила от 1 юни тази година

08:24 | 13.05.10 г.
Данък „лукс” ще има, но от 2011

Данък "лукс" ще има, но от началото на следващата година, съобщи Dnes.bg.

Бюджетната комисия на НС е стигнала до извода, че няма как да се заобиколи тълкувателно решение на Конституционния съд от 1996 г. Според него гражданите трябва да знаят размера на данъците си преди началото на годината, т.е. данъци не може да се вдигат след 1 януари.

Първоначално идеята на ГЕРБ бе налогът да влезе в сила от 1 юни тази година, а като критерий за лукс бе определена данъчна оценка от 300 хил. лева при жилищата и 70 хил. лева при автомобилите.

Въвеждането на данък "лукс" бе лансирано от премиера Бойко Борисов като мярка богатите да поемат в по-голяма степен тежестта от кризата в сравнение с бедните, пенсионерите, децата и други социални групи.

"С данъка ще бъдат облагани собствениците на яхти, самолети, мощни коли, скъпи имоти или големи влогове. В момента яхтите се облагат с 50-60 лв. годишно, което е абсурдно", посочи през март Борисов.

"Налогът ще е за притежателите на коли над 150 к. с., или 3000 куб. см обем на двигателя, както и за жилища над 250 кв. м без терасите", поясни още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още