IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абрамович си купи най-голямата яхта в света за 340 млн. евро

Eclipse е с дължина 170 метра и има 11 каюти „лукс”, два басейна и дискотека, а също и военно оборудване и корпус от непробиваема за куршуми стомана

12:28 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Абрамович си купи най-голямата яхта в света за 340 млн. евро

Руският милиардер Роман Абрамович получи поръчаната от него яхта, която е най-голямата досега в света и му струва 340 млн. евро, пише Прайм-Тасс. Яхтата Eclipse, построена в корабостроителница в Германия, е с дължина 170 метра и притежава солидни екстри, като 11 каюти „лукс”, два басейна и дискотека, а също и военно оборудване и корпус от непробиваема за куршуми стомана.


Загубата на над 18 млрд. долара през миналата година не попречи на Абрамович да дострои започнатата миналата есен яхта, коментира руската медия. Абрамович има още три яхти, но въпреки че са солидни, те са малки в сравнение с последната придобивка на ексгубурнатора на Чукотка.


Най-бързата и маневрената от другите яхти на Абрамович е Ecstasea с дължина 86 м, която има 2 площадки за кацане на вертолети и гаражи за малки катери. Нейната цена е 123 млн. долара, т.е. почти колкото 115-метровата „Пелорус”, друга яхта на милиардера, приличаща на малък военен кораб, снабден и с ракети. С „Пелорус” миналата година Абрамович пристигна на проведения в Санкт Петербург икономически форум, с което порази жителите на града.


Относно последната гигантска придобивка на Абрамович, от яхтени агенции коментират, че поддържането, обслужването и пребиваването на такава яхта в пристанища е изключително скъпо. Годишната поддръжка на Eclipse може да струва около 10% от стойността й.


Акустирането на огромната яхта в пристанища е доста трудно, тъй като дори „Пелорус” трудно влиза в едно от най-големите яхтени пристанища в света – френското Антиба. Експерти се шегуват, че на Абрамович може да се наложи да държи яхтата си в открито море.


Относно икономическата страна на придобивката на милиардера, от бранша коментират, че допреди година луксозните яхти са се смятали за добра инвестиция, тъй като може да се продадат или да се дадат под наем на висока цена.


Сега обаче трудно някой може да си позволи да купи яхта с дължина над 120 м. Кандидати за ползване под наем на огромната луксозна Eclipse също трудно биха се намерили, а и в момента най-голямата дадена под наем яхта е с половината от дължината на Eclipse.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още