IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният парк на БАН ще разработва нови информационни и биотехнологии

Строителството на парка ще започне следващата година върху терен от 130 дка в района на гара "Искър"

09:24 | 18.08.11 г. 2
Технологичният парк на БАН ще разработва нови информационни и биотехнологии

Нови информационни и биотехнологии за повишаване качеството на живота ще разработва пилотният за страната технологичен парк на Българската академия на науките, който ще се изгражда от догодина в София, съобщи за БТА доц. Костадин Костадинов, научен секретар в направлението "Информационни и компютърни технологии" в БАН.

На терен от 130 декара в района на гара "Искър" ще е разположен центърът, който ще развива бизнес в информационните и компютърните технологии, във фармацията и биотехнологиите, заяви Костадинов.

По думите му проектът за технологичния парк ще започне от 2012 г. и ще е пилотен за цяла България. Той ще се финансира от оперативната програма "Конкурентоспособност" с около 50 млн. евро.

БАН работи от две-три години по проекта заедно с главния архитект на София Петър Диков и със Столичната община, посочи Костадинов.

Единият основен приоритет на парка ще е свързан с информационните и комуникационните технологии, в които по-интересните и високотехнологичните разработки ще са за разработването на софтуер, ще са свързани с "електронни решения", с телекомуникациите, с "управлението на знания" и с развитието на ГРИД-мрежите - или с "изчислителните мрежи с разпределени параметри".

Другият приоритет, по който ще се работи в парка, ще е свързан с фармацията, с микробиологията или като цяло, с технологиите, отнасящи се към качеството на живота. Сред тези сфери са молекулярните изследвания, работата с полимерни носители на лекарствени форми, лазерните и фотонните технологии. В технологичния парк ще се произвежда апаратура за тези дейности и изследвания, а самите те ще се осъществяват в медицински центрове.

Може да има и два технологични парка в София, в зависимост от приоритетите на стратегията за научни изследвания, отбеляза Костадин Костадинов. Той добави, че всичко зависи от това, къде са съсредоточени научните ресурси. Идеята на БАН е да има технологичен парк и до Бургас - за възобновяеми енергийни източници, но тя трябва да се подкрепи от държавата и от местната власт, посочи ученият.

На територията на технологичния парк на БАН на гара "Искър" трябва да има високотехнологичен инкубатор за нови фирми, които се създават в научните организации и в университетите, смята ученият. Този инкубатор може да се направи за година. В парка трябва да има и няколко офиса за трансфер на технологии, които също се правят за половин или за една година. Трябва да се купи и високотехнологично оборудване за развитие на новите технологии, което се изгражда за две-три години, следва и обучение на специалистите, уточни Костадинов.

При подготовката на проекта и парка БАН си сътрудничи и обменя опит с технологичния парк в Дортмунд, който се изгражда вече 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
RedBot
преди 12 години
Терените в Г.Милев трябва да се "усвоят" ;)и това е елегантно решение, а ако стане и с пари от европа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
Всичко това звучи много добре.Дали ще се осъществи е друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още