IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН ще прави технологичен парк край Поморие заедно с Франция

Подготвя се създаването на общо четири технологични парка у нас, останалите са в София, Пловдив и Варна

13:55 | 18.02.10 г.
БАН ще прави технологичен парк край Поморие заедно с Франция

Българската академия на науките (БАН) заедно с Франция ще създаде технологичен парк край Поморие, който ще бъде в областта на възобновяемите енергийни източници. Това съобщи пред журналисти председателят на БАН акад. Никола Съботинов след среща с посланика на Франция у нас Етиен дьо Понсен.

В технологичния парк ще се създаде слънчева централа съвместно с Комисариата за атомна енергия и възобновяеми енергии на Франция, съобщи Съботинов, цитиран от БТА.

Той каза, че се подготвят документите по проекта за технологичния парк в Поморие, за да се кандидатства за финансиране по оперативните програми на ЕС. По думите на председателя на БАН за началото на проекта ще се необходими около 200 хил. евро.

БАН подготвя създаването на общо четири технологични парка - единият ще бъде в София и ще се изгражда заедно със Столичната община. Вторият парк ще бъде в Пловдив, където е създаден академичен център, третият парк е този в Поморие, а четвъртият ще бъде във Варна. Всеки от технологичните паркове ще бъде по проект в различни области - в нанотехнологиите, във фотониката и информационните технологии, поясни Съботинов.

Миналата година беше подписано споразумение за изграждането на технологичен център на терен на БАН до гара "Искър" в столицата от изпълняващия тогава длъжността кмет на София Минко Герджиков и от директора на Технологичен център "Дортмунд" Гуидо Барановски. За него също ще се кандидатства за финансиране от страна на европейските фондове.

Столичната община има намерение да изгради технологичен парк и на терен на комбината Кремиковци, съобщи също тогава Герджиков. В технологичния парк ще бъдат организирани производствата на фирми, занимаващи се с високи технологии. Двата терена в София бяха посочени от Герджиков като подходящи за изграждането на технологичен парк още през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още