IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще правят технологичен център на терен на БАН до гара Искър в столицата

След решаването на проблема с терена на "Кремиковци" общината има намерение да изгради и там технологичен парк

12:29 | 24.09.09 г.
Ще правят технологичен център на терен на БАН до гара Искър в столицата

Технологичен център да бъде изграден на терен на БАН до гара "Искър" в столицата предвижда споразумение за създаването на Технологичен център "София“, подписано днес от изпълняващия длъжността кмет на София Минко Герджиков и от директора на Технологичен център "Дортмунд" Гуидо Барановски.

Предстои да се сформира работна група между двете страни, която ще подготви документацията за проекта на бъдещия център.

След това ще се кандидатства за финансирането на проекта от страна на европейските фондове, уточни Герджиков, цитиран от БТА. По думите му максималната първоначална стойност, която може да се очаква от страна на европейските фондове, е финансиране до 50 млн. евро. Тази сума ще бъде използвана за създаването на технологичен център на терена до гара "Искър".

След решаването на проблема с терена на комбината "Кремиковци" общината има намерение да изгради там технологичен парк, съобщи още Герджиков. За тази цел ще бъде изпратено писмо за подкрепа до премиера Бойко Борисов, допълни той. В технологичния парк ще бъдат организирани производствата на фирми, занимаващи се с високи технологии.

Двата терена бяха посочени от Герджиков като подходящи за изграждането на технологичен парк в София още през август.

До края на годината ще бъде готова програмата за осъществяване на проекта, след което ще бъде допълнена и документацията за кандидатстването пред европейските фондове, каза Барановски. По думите му цялата процедура отнема около 15 месеца.

Металургичният комбинат в Дортмунд е бил превърнат в технологичен парк за четири години, а за проекта са изразходвани 150 млн. евро.

Германската страна ще обучи екип от български мениджъри за проекта и ще разработи програма за обучение на млади предприемачи в България. Целта ни е след пет години изграденият център в София да започне да се самоиздържа, каза Барановски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още