IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа" напуска Тристранния съвет, иска оставката на Дянков

Синдикатът е против намерението за повишаване на пенсионната възраст още от догодина

10:34 | 18.11.11 г. 2
КТ "Подкрепа" напуска Тристранния съвет, иска оставката на Дянков

КТ "Подкрепа" обяви, че напуска Тристранния съвет и иска оставката на вицепремиера Симеон Дянков заради намерението му да повиши пенсионната възраст с една година още от януари догодина. Това каза председателят на Националния стачен комитет Евгени Душков пред БНР.

Синдикатът настоява правителството да спази споразумението от миналата година за повишаване на възрастта за пенсиониране от 2021 година. 

„Обръщаме се към премиера Борисов да преосмисли оставането на г-н Дянков в правителството. Преди две години не кой да е друг, а Симеон Дянков каза, че ще се намалят с два пункта пенсионните вноски и щеше да докара много пари по някакъв начин. Видяхме дали ги докара и докъде се стигна с намаляването. Миналата година отново трябваше да се повишават пенсионните вноски, но вместо да се види защо няма пари, най-лесното е да се реже или от доходите, или да се увеличава възраст“, каза Душков.

Ръководството на КТ "Подкрепа" е дало мандат на Стачния комитет да организира ефективни протести и срещу новия ред на заплащане в държавната администрация, при който се отменят добавките за прослужено време.

„Това са чисто субективни критерии, няма нито един обективен, който да даде оценка за труда. Дори при напълно изпълнена задача, няма гаранция, че работникът ще получи пълното си възнаграждение“, твърди Душков.

Дали ще се стигне до стачки ще зависи от решенията на Народното събрание, което предстои да вземе окончателно решение за предложенията, каза Евгени Душков.

Намерения за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество и протести срещу ускорената пенсионна реформа имат и от КНСБ.

По-късно президентът Георги Първанов, заяви, че не изключва варианта да наложи вето на законодателното предложение за увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина. Той уточни, че все пак трябва да чуе и мотивите на правителството.

По думите му държавата е непредсказуема и непоследователна при определянето на правилата в социалната политика. „Тази направена заявка, това намерение, е в противоречие с договорените параметри на пенсионната реформа една година по-късно“.

Според него това ще ерозира доверието в държавността от страна на синдикати, работодатели и граждани. Излизането на синдикатите от Националния съвет за тристранно сътрудничество ще накърни сериозно социалния диалог, смята още Първанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Kristian
преди 12 години
Az pak iskam ostavkata na KT ''podkrepa''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
КРАЙНО време беше!!!!НЕКАДЪРНИЦИ И РОДОДСТЪПНИЦИ - НЯМАТ МЯСТО НАЧЕЛО НА БЪЛГАРИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още