IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите готвят стачка заради пенсионната и административната реформа

Ефективните действия са предизвикани от намеренията на кабинета да вдигне възрастта за пенсиониране и да премахне класовете за прослужено време

16:02 | 17.11.11 г. 3
Синдикатите готвят стачка заради пенсионната и административната реформа

Синдикатите обмислят ефективни стачни действия заради увеличението на възрастта за пенсиониране и премахването на класовете за прослужено време при определянето на заплатите.

Решението бе взето на проведения днес извънреден консултативен комитет на КНСБ и КТ „Подкрепа”, съобщи bTV.

Последното решение на правителството гласи, че от 2012 г. възрастта за пенсия ще скочи с една година и с по 4 месеца всяка поредна година след 2015 г. Стажът за пенсиониране също ще се увеличава плавно с по 4 месеца на година от 2012 г. нататък.

Реформите в администрацията пък предвиждат да отпадне добавката, която се дава за всяка година натрупан стаж и възнаграждението да зависи основно от свършената работа.

„Поведението на Симеон Дянков взриви социалния мир, наистина сложи последните капки в дълго пълнената чаша на недоволство“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Според него няма никакви основания да бъде нарушавано споразумението за развитието на пенсионната система, постигнато в края на миналата година.

„Има начин откъде да се вземат пари за увеличение на пенсиите, без това да значи ограничаване на условията за достъп до пенсиониране. Увеличението на пенсиите е проблем на бюджета”, заяви Димитров.

Той припомни, че според разчетите на финансовото министерство с увеличението на пенсионната възраст с една година от 2012 г. ще бъдат спестени около 70 млн. лева, за да се платят с 9 лева повече на пенсионерите с най-ниски пенсии.

Синдикалният лидер заяви, че през последните 10 години същите хора, за които сега се готви „нова тесла”, са понесли най-сериозните удари от пенсионната реформа.

По думите му в условията на задълбочаващата се криза, увеличаването на безработицата и спадът на заетостта няма как да се иска хората да работят повече, тъй като на практика няма работни места. Очакванията да има струпване на кандидат-пенсионери, които са изпълнили условията на НОИ, са повече от реалистични, смятат синдикатите.

От КНСБ определиха като противоконституционен начина, по който се подготвя внасянето на измененията в Кодекса за социално осигуряване между първо и второ четене чрез бюджета на Държавното обществено осигуряване.

От КНСБ настояват президентът да заяви дали е готов да наложи вето и очакват реакция на всички парламентарни групи и институции. Синдикатът оставя в ръцете на премиера да прецени дали да поиска оставката на Дянков, но тяхната оценка е негативна.

КТ "Подкрепа" обяви готовност за протести още вчера. От синдиката „Образование” смятат, че двете мерки ще засегнат най-много учителите и работещите в системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoM
преди 12 години
То че от синдикатите нищо конструктивно или поне полезно не е произлязло и няма да произлезе е ясно. Ама що така, за МВР тези дни от раз намериха 6 мил. лев, а за пенсиите догодина не могат да намерят същите тези пари......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
hariton
преди 12 години
Типичен резултат от синдикалната дейност до момента - отложеният с 10 години фалит на "Кремиковци". Булгаргаз и НЕК още дълги години ще избиват отписаните вземания, с цената на скъп ток и парно за дребния потребител. Да не забравим и за псевдопенсионната реформа - довела до увеличаване на осигуровките от миналата година. 2% увеличение, от които 1/3 бъркат пряко в джоба на работника! Това е световен феномен - синдикати провокират общонационално орязване на заплатите на работещите! Пълна подкрепа на правителството срещу цялата ***, която си бърка в носа и живее на наш гръб. ЖП, миньори, военна и милиционерска номенклатура, охранени арендатори...само тутунджиите още не са се обадили, но е въпрос на време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
IMRO
преди 12 години
Опитите на синдикатите да играят ролята на генерален диригент на цялата държава стават все по-противно. За съжаление българските синдикати са ръководени от хора без един ден трудов стаж (прекрасен пример: Пламен Димитров), чиято единствена грижа е безценния им членски внос, благодарение на който могат да седят в кулата си на пл. Македония (или пл. Гарибалди) и да пушат цигари и пият кафе по цял ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още