IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Длъжниците може да не плащат такси на ЧСИ при доброволно изпълнение на задължения

Промени в ГПК предвиждат и налагането на таван на таксите, които частните съдебни изпълнители събират от кредиторите

08:40 | 21.03.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Длъжниците може да не плащат такси на ЧСИ при доброволно изпълнение на задължения

Длъжниците, които са погасили задължението си в законоустановения двуседмичен срок за доброволно изпълнение след започването на изпълнително дело, няма да плащат такса на частния съдебен изпълнител, образувал делото срещу тях.

Това се предвижда в промени на Гражданския процесуалния кодекс (ГПК), които тази седмица влизат за обсъждане в пленарна зала. 

Според поправките процентът, с който се определя пропорционалната такса, заплащана първоначално от кредитора, ще намалява с увеличаването на неговия интерес, но няма да надвишава максималната такса, посочена в тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители.

В момента процентът, с който се определя таксата, която кредиторът плаща на частния съдебен изпълнител при изпълнение на парично вземане, също намалява с увеличаването на интереса. Таван на таксите обаче няма.

Предвидено е ако законопроектът бъде одобрен от депутатите, в тримесечен срок след влизането му в сила Министерският съвет да поправи и тарифата за таксите, събирани от частните съдебни изпълнители.

Какъв ще бъде наложеният таван на събираните от частните съдебни изпълнители такси ще определи Министерският съвет, коментира пред Investor.bg Георги Дичев, председател на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

Още през февруари, когато стана ясно, че се готвят такива промени в ГПК, единият от вносителите им – депутатът от ГЕРБ Емил Радев, посочи, че 6 хил. лева поне на него му се струват приемлив максимум, тъй като това е таванът на таксите, събирани от нотариусите.

Според гилдията на частното съдебно изпълнение обаче налагането на таван на събираните такси обслужва интересите на кредиторите и най-вече на банките, които предявяват претенции към длъжници в особено големи размери.

Председателят на камарата Валентина Иванова посочи тогава, че има кредитори, които искат да придобиват имоти на длъжници на безценица без да си плащат таксите за извършената от съдебния изпълнител работа.

Отпадането на таксата, заплащана от длъжниците при доброволното изпълнение на задължението след започването на изпълнителното дело срещу тях, пък на практика оставя частните съдебни изпълнители без възнаграждение и средства за покриване на разходите по работата, която са свършили преди самото дело, алармират от организацията.

Частните съдебни изпълнители са длъжни да направят редица справки за длъжниците, като за всяка от тях плащат такси на държавните и общинските учреждения, които бяха въведени преди повече от година. В много случаи тези такси са в пъти по-високи, отколкото плащат обикновените граждани за същите справки.

Спорна е и поправката в ГПК, според която взискателите ще могат да завеждат дела срещу длъжниците само в районните съдилища по местонахождението им. В началото на март Георги Дичев обясни, че това може да блокира работата на големите съдилища, особено на Софийския районен съд, тъй като повечето големи кредитори се намират в столицата.

Дичев коментира, че проектозаконът за изменението на ГПК е преминал през парламентарните комисии по правните въпроси и по бюджет и финанси като "бързия влак“. Той изрази надеждата на цялата гилдия депутатите все пак да проявят разум и да се стигне до диалог, който така и не се е състоял при изготвянето на поправките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
willy5
преди 12 години
Ха ха, ти изкара, че в САЩ разноските по покупка на имот са 10$!!! Я си купи имот в Щатите, плати на адвоката и на агента по недвижимите имоти, които там те чарджат върху реалната стойност на имота и после таксите на българските нотариуси ще ти се сторят като джобни пари. Не че не се оядоха нотариусите у нас де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още