IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поправки в ГПК могат да блокират работата на големите районни съдилища

Предвижда се кредитори да могат да завеждат искове срещу длъжници в районния съд по административен адрес, а повечето големи кредитори са в София

17:16 | 02.03.12 г.
Поправки в ГПК могат да блокират работата на големите районни съдилища

Има опасност да се блокира работата на големите районни съдилища заради предлагани промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), засягащи принудителното изпълнение, съобщават от Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

Освен въвеждането на таван на таксите, събирани от частното съдебно изпълнение, поправките в ГПК дават възможност кредиторите да завеждат дела срещу длъжниците в съдилищата по местонахождение на кредитора, което беше прекратено като практика през 2009 г.

За Investor.bg Георги Дичев, председател на Контролния съвет на камарата, обясни, че големите кредитори, каквито са банките, са с административно седалище в София, което означава, че всички искове ще се подават в Софийския районен съд. Той допълни, че преди три години от съда в столицата са се оплакали, че не могат да смогнат с обработката на делата, което е в ущърб и на кредиторите, и на длъжниците.

Ако длъжник е покрил задължението си в законоустановения срок за доброволно изпълнение на задължението, но делото срещу него е заведено в районен съд в друго населено място, то длъжникът трябва да отиде до съответния съд, за да може да се защити и да подаде възражения, поясни Георги Дичев.

С други поправки в ГПК се предвижда частните съдебни изпълнители да не получават възнаграждение за работата си в 14-дневния срок за доброволно изпълнение на задължението.

Георги Дичев поясни, че преди началото на делото частните съдебни изпълнители проучват длъжниците, за да формират представа за имущественото им състояние, както и да преценят как да действат след изтичането на срока за доброволно изпълнение на задължението.

По думите му в голяма част от случаите дълговете се събират в същия този 14-дневен срок. Ако обаче се приеме частните съдебни изпълнители да не получават възнаграждения за работата си в тези дни, то те не могат да си покрият разходите по проучването на длъжника, както и не могат да платят заплатите на служителите си. Затова някои от тях ще започната да протакат съдебното изпълнение и да чакат изтичането на срока, а други ще започнат да начисляват т. нар. прости такси, за да имат някакви приходи за покриване на разходите.

“Не приемаме опитите за публични внушения за големите печалби на частните съдебни изпълнители в резултат на нарасналия брой дела. Истинската тенденция е, че не приходите, а общият размер на разходите на частните съдебни изпълнители нараства постоянно през последните години”, пише в позицията на камарата.

През 2011 г. разходите на специалистите от бранша се увеличават с по-висок темп отколкото приходите, като това е тенденция и за 2012 г., посочват от организацията. Причината са повечето дела и повишените разноски по тях, както и на факта, че инфлацията от 2006 г. е почти 50%.

“Тарифата, по която работим, е писана не от нас, а от български и чуждестранни експерти при задълбочен икономически анализ”, отбелязват от организацията, като допълват, че таксите на българските частни съдебни изпълнители са в пъти по-ниски от таксите, събирани в другите европейски страни.

“Не бива толкова бързо и без икономически анализ и обосновка как ще се отразят тези промени в ГПК на бюджета, на кредиторите и на икономиката да се приемат толкова важни изменения в един работещ модел и система, давани за пример от Европа и Америка на редица държави. Това ще е пагубно за българската реформа, която се извърши с толкова много усилия”, пише още в позицията на камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още