IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ предаде на ДКЕВР становище във връзка с отнемането на лиценза

Винаги сме спазвали всички законови задължения и сме убедени, че не съществува нито една причина за отнемане на лицензите, се посочва в становище на компанията

22:08 | 27.02.13 г. 4
<p>
	Централата на ЧЕЗ в София. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на ЧЕЗ в София. Снимка: Ройтерс

Българските дружества от Групата ЧЕЗ предадоха на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) становищата си във връзка с основанията за отнемане на лиценза, съобщава БТА. Според тях тези доводи са неоснователни. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България.

Разпределителното предприятие "ЧЕЗ Разпределение" и крайният снабдител "ЧЕЗ Електро" са предали днес на ДКЕВР становищата си във връзка с предоставените аргументи, въз основа на които беше стартирана процедура по отнемане на лиценза им.

Дружествата не са открили нито едно съществено нарушение в досегашната си дейност в нито един от посочените случаи.

"Винаги сме спазвали всички законови задължения, поради което сме убедени, че не съществува нито една причина за отнемане на лицензите. Това удостоверяваме и пред регулатора чрез предадените си правни становища и други документи," коментира Томаш Плескач, директор на дивизия "Разпределение и международни дейности".

Основанията за отнемане на лицензията трябва да бъдат много сериозни като сред тях са поставяне в опасност на сигурността на снабдяването с ел. енергия, системно нарушаване на лицензионните условия, неизпълняване на инструкциите на регулатора или предоставяне на невярна информация в заявлението за издаване на лицензията. Нарушенията, за които регулаторът упреква дружеството ЧЕЗ, са по-скоро формални, смятат от дружеството.

От дружеството изразяват увереност, че след като проучи предоставените документи и отрази и други обстоятелства, независимата регулаторна комисия ще преосмисли намерението си и ще прекрати процедурата по отнемане на лиценза.

„Ние бихме искали да останем и занапред надежден и прозрачен партньор на българските институции и на българското общество," допълва Плескач.

Групата ЧЕЗ подкрепя изцяло спазването на европейските стандарти и норми, които водят до непрекъснато подобряване на услугите за нашите клиенти, се казва в становището.

Групата ЧЕЗ разбира сегашната ситуация в България, но в никакъв случай не се чувства отговорна за нея и то поради няколко причини - високите сметки за електроенергия бяха причинени от по-студеното време, по-високото потребление по време на коледните празници, както и от по-дългия отчетен период отново поради празниците. Цените не бяха увеличени от началото на тази година, те бяха увеличени с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) считано от 01.07.2012 г. с повече от 13 %, основно поради подпомагането на възобновяемите източници, се посочва в документа.

Цените на електроенергията за битови потребители в България са изцяло регулирани и най-ниски в целия Европейски съюз. Българските компании на ЧЕЗ получават от общата стойност на фактурата по-малко от 10 %, а останалата част отива при производителите на електроенергия, оператора на преносната система и Националната агенция по приходите, изтъкват експертите на ЧЕЗ.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Да ги глобят за всяко нарушение - примерно 1 000 глоби по 10 000.После нека пак да се пробват да нарушават нормалните търговски практики и да се мислят за недосегаеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
KostadinovK
преди 11 години
ЧЕЗ трябва да бъде глобена, а не да се отнема лиценза.Одържавяването е див комунизъм и заменяне на един монопол с друг.Проблема не е в ЧЕЗ а в контрола и демонополизиране на пазара.Или сме против монополите или за.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
SA
преди 11 години
A защо отчетният период е бил по-дълъг, след като трябва да е 30-31 дни? Това не е ли нарушение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
Pyramid
преди 11 години
Сензация щеше да бъде, ако чехите бяха прегърнали тезата и сдали без бой позициите си тук. Нали са дошли да цицат, обаче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още