IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ планира изтеглянето на заеми за близо 1 млрд. лв.*

С парите холдингът ще погасява главно стари свои дългове

20:10 | 05.03.13 г. 21
<p>
	Снимка:<em>БЕХ</em></p>

Снимка:БЕХ

Българският енергиен холдинг (БЕХ) планира изтеглянето на синдикиран кредит и облигационен заем за общо 500 млн. евро, или близо 1 млрд. лв. Това заяви по време на извънреден брифинг ръководителят на дружеството Михаил Андонов.

С парите холдингът ще погасява стари дългове на дъщерното си дружество “Национална електрическа компания“ (НЕК) и ще подсигури участието си в инвестиционни проекти като строежа на “Набуко“, на газовите връзки със съседните държави и развитието на електропреносната мрежа.

Заемът, който ще е тригодишен, ще погаси синдикирания кредит, управляван от френската БНП-Париба, за 195 млн. евро, изтеглен за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“.  

Припомняме ви, че миналата седмица холдингът получи от рейтинговата компания Fitch кредитен рейтинг ВВ+ със стабилна перспектива, за да емитира облигации.

Към момента БЕХ все още чака одобрението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), което е приницпал на БЕХ и становището на Министерството на финансите. След подробен анализ и съгласуване с тях БЕХ ще изтегли въпросните синдикиран кредит и облигационен заем.

"Ако утре получим одобрение, веднага стартираме двете процедури", категоричен бе Андонов. По думите му първо може да се приключи обществената поръчка за частен или синдикиран (от няколко банки) кредит до 250 млн. евро.

Пускането на емисия облигации до същата сума ще отнеме по-дълго време, защото трябва да се избере финансов и правен консултант за подготовката на книжата, допълни директорът на БЕХ.

Стратегията за финансиране, избрана от БЕХ, предвижда привличане на дълг в размер до 500 милиона лева, а не 1 милиард лева. Това уточняват от пресцентъра на БЕХ в съобщение до медиите от 7 март.

Независимо какъв вариант за финансиране бъде избран, общият размер на привлечения дългов капитал няма да надвишава 500 милиона лева, пише в съобщението.

* Актуализирана на 7 март с корекцията на БЕХ
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още