IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ планира изтеглянето на заеми за близо 1 млрд. лв.*

С парите холдингът ще погасява главно стари свои дългове

20:10 | 05.03.13 г. 21
<p>
	Снимка:<em>БЕХ</em></p>

Снимка:БЕХ

Българският енергиен холдинг (БЕХ) планира изтеглянето на синдикиран кредит и облигационен заем за общо 500 млн. евро, или близо 1 млрд. лв. Това заяви по време на извънреден брифинг ръководителят на дружеството Михаил Андонов.

С парите холдингът ще погасява стари дългове на дъщерното си дружество “Национална електрическа компания“ (НЕК) и ще подсигури участието си в инвестиционни проекти като строежа на “Набуко“, на газовите връзки със съседните държави и развитието на електропреносната мрежа.

Заемът, който ще е тригодишен, ще погаси синдикирания кредит, управляван от френската БНП-Париба, за 195 млн. евро, изтеглен за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“.  

Припомняме ви, че миналата седмица холдингът получи от рейтинговата компания Fitch кредитен рейтинг ВВ+ със стабилна перспектива, за да емитира облигации.

Към момента БЕХ все още чака одобрението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), което е приницпал на БЕХ и становището на Министерството на финансите. След подробен анализ и съгласуване с тях БЕХ ще изтегли въпросните синдикиран кредит и облигационен заем.

"Ако утре получим одобрение, веднага стартираме двете процедури", категоричен бе Андонов. По думите му първо може да се приключи обществената поръчка за частен или синдикиран (от няколко банки) кредит до 250 млн. евро.

Пускането на емисия облигации до същата сума ще отнеме по-дълго време, защото трябва да се избере финансов и правен консултант за подготовката на книжата, допълни директорът на БЕХ.

Стратегията за финансиране, избрана от БЕХ, предвижда привличане на дълг в размер до 500 милиона лева, а не 1 милиард лева. Това уточняват от пресцентъра на БЕХ в съобщение до медиите от 7 март.

Независимо какъв вариант за финансиране бъде избран, общият размер на привлечения дългов капитал няма да надвишава 500 милиона лева, пише в съобщението.

* Актуализирана на 7 март с корекцията на БЕХ
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Румене, "свободния пазар" минава през ПАДАНЕ на съществуващите дългосрочни договори! Защо мислиш ще плащаме глоби на Еуропата!? Те умишлено са ги сключили толкова дългосрочни преди години. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 15
rumen221
преди 11 години
ОТ ГЕРБ ПОДГОТВИХА ФАЛИТА НА БЪЛГАРИЯ...- Заема Велчев е похарчен и платиха от резерва!- ПРЕЗ ЮНИ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВЪРНЕ НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ, ВЗЕТИТЕ ОТ ГЕРБ ЗА СЕЛСКАТА ОЛИГАРХИЯ, 800 МИЛИОНА...! - Само за януари дефицита е 1,7 милиарда, И....- ФАЛИТА НА БАНКИТЕ и ДЪРЖАВАТА Е СИГУРЕН...!!!- ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 5
rumen221
преди 11 години
ИМАМЕ ИЗБОР- АКО ОТ ДКЕВР КАЧАТ ТАКСА ПРЕНОС ОТ 18 НА 50 ЕВРО - ЦЯЛАТА ЕНЕРГЕТИКА ЩЕ ФАЛИРА...- НО АКО:1. ВСИЧКИ "ИГРАЧИ" ОБЯВЯВАТ ЕДННИ ЦЕНИ2. "ИГРАЧИТЕ" СЕ РАЗДЕЛЯТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРЕНОСИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ3. СПРЕ СЕ НЕПОЗВОЛЕНАТА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ И КРЪСТОСАНОТО ФИНАНСИРАНЕ4. 3 и 4 бл. КОЗЛОДУЙ и БЕЛЕНЕ ПРОДАВАТ ТОК ПО 7ст.5. НОРМИРАНА ПЕЧАЛБА В ЕНЕРГЕТИКАТА ДО 5%- СВОБОДНИЯ ПАЗАР ЩЕ СВАЛИ ДВОЙНО ЦЕНАТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"И без да искат ще вземат един такъв бърз заем и после ще кажат (тука се повтарям ама не мога, трябва да го кажа) ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ"Той заема отдавна е взет и изпюскан даже.Или е в нечия офшорна сметка и чака изгоден момент да купува тук при подходящи хора на власт! Сега само ще бъде преструктуриран един вид, за да е поносим за гражданите, които ще го плащат по един или друг начин. Е .....ще се оскъпи и проточи във времето, но поне би бил поносим! Тия договори ТРЯБВА ДА ПАДНАТ! Протестите както много пъти писах, можеха да се използват в тази посока, но .......те решиха да свалят правителството! :( ......голяма грешка. Борисов показа поне желание в разгара на протестите да започне. Трябваше да бъде подкрепен и дори натиснат в нея посока от протестиращите. Дали щеше да направи нещо, можем да гадаем, но сега със сигурност ще е по трудно! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
То това да ни е болката и само тя да беше... Матрял няма МАТРЯЛ това е най-лошото. Или по-точно казано има Матрял, ама няма читав...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Като ученик, само бях чел за продажни политици във връзка със загубата на беломорския ни излаз, но го отдавах на комунистическата пропаганда тогава. Сега се случва пред очите ни! Тези хора са сред нас и дори нагло искат да бъдат избрани отново! Наистина интересни времена! Трябва да се има предвид, че изплащането на милиардите от "гьол Белене" още не са в микса! Не смеят да говорят за тях още. Има два начина да ги платим : През цената на тока / което ще взриви буквално страната/ или по линия на социалното подпомагане / което също няма как да мине без заем/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Погледнато позитивно, поне ще има какво да разказваме на децата и на внуците живот и здраве. То си е казано - Пази Боже, да живеем в интересни времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Да живеят Станишев и царя! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Почва се! Ще има и още по линия на социалното подпомагане на бедните граждани !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
БЕХ мисли за ... данъкоплатците. Или с други думи, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ДА МУ МИСЛЯТ!!! Е сега ми е интересно да видя, дали поротестиращите знаеха за или срещу какво и кого протестират? Май, май знаеха,... ама не всички. Нищо. Поне БЕХ ще каже, ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ. Без да искат си поръчали (платили) рейтинг. Без да искат го получават някакси точно когато няма ниакакъв контрол в държавата. И без да искат ще вземат един такъв бърз заем и после ще кажат (тука се повтарям ама не мога, трябва да го кажа) ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ. Ние взехме, вие ще платите... На митинг. На протест. Абе айде НАЗДРАВЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още