IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на регулатора за цената на тока е временно, но по-правилно

Промяната на енергийния микс ще отвори нови проблеми, а намаляването на технологичните разходи няма да навреди на ЕРП-тата, заяви Атанас Тасев

15:45 | 04.03.13 г. 3
Решението на регулатора за цената на тока е временно, но по-правилно

Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за намаляване на производствените разходи на електроразпределителните дружества е временно, но е по-правилното, смята енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред Investor.bg.

Според него промяната на енергийния микс би имало по-сериозни последици, защото енергийната система е свързана и решението на един проблем поражда десет нови. „Например изваждането на ТЕЦ-овете ще намали въгледобива и ще изведе на протест миньорите, а те са много по-организирани и резултатите от техните протести са непредсказуеми“, заяви Тасев. Той коментира още, че добавянето на повече електроенергия, произведена от АЕЦ „Козлодуй“ ще доведе до намаляване на износа. 

Преди да бъдат приватизирани ЕРП-тата технологичните разходи са били 28%, сега практически са 12%, но признати от ДКЕВР са 15%, така че решението на регулатора няма да повлияе съществено на състоянието на трите дружества, смята още енергийният експерт.

Той призова още за проверка от страна на прокуратурата на договорите за въвеждане на фотоволтаични мощности и на AES “Гълъбово“. Чрез тези проверки ще могат да бъдат прекратени споразумения с фотоволтаични централи, които нямат автентични разрешения и тези мощности да бъда бъдат включени отново в микса, но при по-изгодна за потребителите цена.

„За трите месеца, когато стана ясно, че ще бъде променена цената, акт 16 получиха инсталации с мощности между 500 и 700 мегаватчаса“, допълни още Тасев и припомни, че възобновяемите източници не са икономика, а политика и България е поела ангажимент до 2020 година 16% от ползваната енергия да идва от зелени мощности. Въвеждането на тези мощности обаче не е станало по възможно най-добрия начин. 

Що се отнася до договора с AES “Гълъбово“ има отклонения от цената при подписването на договора през 2001 година и плащаната сега, смята още Атанас Тасев. Ако има нарушения този договор може да бъде предоговорен или отменен и това ще бъде в полза на потребителите, смята още експертът.

Режат се парите за инвестиции

Промяната на цената чрез намаляване на технологичните разходи не е дългосрочно решение и вероятно ще бъдат орязани парите за инвестиции, смята от своя страна бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БНР. Според него разходите могат да бъдат намалени още, но това е свързано с много инвестиции, като например подмяна на мрежата и закопаване на въздушните линии под земята.

За Трайков предложението на ДКЕВР ще има ефект, макар и минимален, сега, но в средносрочен и дългосрочен план ще се влоши качеството на услугата.

Бившият енергиен министър повтори тезата си, че ТЕЦ-овете „Бобовдол“, „Брикел“ и „Димитровград“ не трябва да бъдат в енергийния микс или трябва да има предоговоряне на цената за сероочистващите инсталации на трите централи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
tati
преди 11 години
А защо трябва да се правят тези салта и премятания ???? Не е ли по добре да се вдигне покупателната възможност на работещото население ???. Аз ще Ви дам пример - милионерите собственици - работодатели да сгъват по малко лев във джоба си и да развържат кесията на заплатите защото ако го няма НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО - РАБОТНИКЪТ май ще духат супата !!!!!!! кой ще им работи ???? -не вярвам собственикът сам да има такава производителност на труда - със ДВЕТЕ СИ ГОЛИ РЪЦЕ да произведе цялата продукция ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Тасев преди месец обясняваше как цената на тока не може да се намаля, и който политик обещае намаляне на цената лъже избирателите си. Днес нещо е обърнал палачинката!!! Самият той твърдеше, че цената на тока е като топка която натискаш във водата, колкото повече я натискаш надолу, толкова по на високо ще отскочи като я пуснеш.Популисткото намаляне на тока, което не е на пазарна основа, без ясни правила на играта в енергетиката, ще доведе до ефекта на доминото от фалити, със всички произтичащи от това негативи, за пазарните участници.А всеки потребител на ток е пазарен участник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
То предоговаряне задължително ще има. Иначе енергийната система изпада в колапс. Но виновните лица причинили щети на държавата и гражданите няма ли да им се търси съдебна отговорност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още