IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стажовете на младежите ще се признават за трудов стаж

Социалният министър е готов с предложения за овладяване на безработицата

11:32 | 22.06.13 г. 2
<p>
	Социалният министър Хасан Адемов. <em>Снимка: БСП</em></p>

Социалният министър Хасан Адемов. Снимка: БСП

Стажовете на младежите ще им се признават за трудов стаж. Това предвиждат проектопромени в Кодекса на труда, които предстои да бъдат обсъдени с всички аинтересовани страни, включително и в тристранния съвет, съобщи в предаването “Седмица” на Дарик радио социалният министър Хасан Адемов.

Той потвърди ангажимента си да направи преглед на трудовото законодателство, но посочи, че всички промени ще се правят в диалог, както и ще се търси баланс между интересите на работодателите и заетите.

Адемов изрази убеденост, че проблемите на пазара на труда могат да се решат с широка дискусия не само на тристранния съвет, а и в Икономическия и социален съвет, както и с участието на гражданските съвети към Министерския съвет и другите ведомства.

Безработицата

Социалният министър посочи, че има готови предложения за овладяване на тенденцията за ръст на безработицата. Той обяви и някои от подготвяните мерки в подкрепа на безработните младежи, които също предстои да бъдат дискутирани на тристранния съвет.

Подготвена е инициатива, по линия на която на завършващите училище младежи, както и на неактивните младежи, които не учат и не работят, ще се предлага стаж, обучение, работа или чиракуване. Тази инициатива е в отговор на приетите от Брюксел нови мерки за борба с младежката безработица, уточни Хасан Адемов, като допълни, че по линия на новия специален европейски финансов инструмент в размер на 6 млрд. евро в България се очаква да влязат между 60 и 120 млн. евро.

Адемов допълни, че още утре ще се обсъждат със социалните партньори промени в Закона за насърчаване на заетостта, с които ще се въведат допълнителни стимули за работодателите, които наемат безработни младежи.

Предвижда се да се субсидират работодателите, които наемат трайно безработни младежи – с над 12 месеца регистрация в бюрата по труда, за период от 1 година и при минимална заплата. Освен това работодатели ще могат да наемат младежи за чиракуване, като наставниците ще получават по 140 лева, а държавата ще покрива разходите им за осигуровки и минимални заплати.

Предлага се и още една схема за компенсиране на осигурителните разходи на работодателите, които наемат безработни младежи, според която държавата ще покрива 30% от разходите за осигуровки за всеки нает в продължение на 6 месеца. Ако трудовият договор на наетите бъде удължен с още 6 месеца, държавата ще покрива половината от осигурителните разходи, а след още 6 месеца – и на 100%.

Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
diado mrass
преди 10 години
.... Както би възкликнал някой пенсиониран професор по икономика - Раздаването на пари започва ... или добър ден Инфлация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
diado mrass
преди 10 години
.... Както би възкликнал някой пенсиониран професор по икономика - Раздаването на пари започва ... или добър ден Инфлация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още