IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стажовете на младежите ще се признават за трудов стаж

Социалният министър е готов с предложения за овладяване на безработицата

11:32 | 22.06.13 г. 2
<p>
	Социалният министър Хасан Адемов. <em>Снимка: БСП</em></p>

Социалният министър Хасан Адемов. Снимка: БСП

Министър Адемов потвърди също така, че ще се търсят възможности за прехвърляне на застрашени от загуба евросредства към Агенцията по заетостта, да се изпълни целта от 12,4% средногодишна безработица.

Минималната заплата

Хасан Адемов също не коментира с колко точно се предлага да се увеличи минималната работна заплата. Той подчерта, че решението ще се вземе на тристранния съвет, в диалог с работодателите и синдикатите.

Социалният министър посочи още, че за да се прекрати практиката държавата да налага размера на минималното възнаграждение е изключително важно да се продължи работата по методика за неговото определяне. Той обаче каза, че според него не производителността на труда трябва да е водещ критерий, а средната заплата за страната и инфлацията. Министърът не се съгласи и с идеите за определяне на минимална заплата по региони и по икономически сектори.

Що се отнася до минималните осигурителни прагове, за които и Европейската комисия  препоръчва да бъдат премахнати, Хасан Адемов също коментира, че окончателно решение ще се вземе в диалог с всички заинтересовани.

Той припомни, че праговете бяха наложени с идеята да се осветли икономиката и от първата година на въвеждането им в осигурителния институт са влезли около 400 млн. лева повече. По думите му обаче има опасност промяната на методиката при определянето на минималните прагове или тяхното премахване да доведе до засилване на сивия сектор и тези рискове трябва да бъдат обмислени внимателно.

Социалният пакет

Хасан Адемов посочи, че иска да разсее съмненията, че правителството на Пламен Орешарски ще раздава парите на данъкоплатците. Той коментира, че мерките дават надежда и на бизнеса и изрази убедеността си, че социалната политика може да бъде само ефективна, а не политически оцветена, както и че трябва да се осъществява през бизнеса.

“Ако икономиката, ако мерките за подкрепа на бизнеса, които предстои да бъдат приети, ако всички мерки са свързани с това да има растеж и оттам – качествена и устойчива заетост, ако социалната политика минава през икономическия растеж, инвестициите и заетостта, през достойни доходи, през сериозните постъпления във фондовете на ДОО и тогава да реализираме социална защита – тогава всички аргументи на бизнеса против ще отпаднат”, коментира министърът на труда.

Той допълни, че ако не бяха приети спешните социални мерки, на улицата са щели да излязат и хора, които да поставят тези проблеми. “Това са неотложни мерки, обещани от всички политически партии”, каза Адемов и допълни, че за тях няма да се правят нови разходи, а ще се покрият с пари от икономии и преструктуриране на харчовете.

За обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години социалният министър посочи, че ще се търси начин то да се обвърже с минималната заплата. Що се отнася до пенсионната реформа, Адемов посочи, че всички решения ще се вземат в диалог с бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
diado mrass
преди 10 години
.... Както би възкликнал някой пенсиониран професор по икономика - Раздаването на пари започва ... или добър ден Инфлация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
diado mrass
преди 10 години
.... Както би възкликнал някой пенсиониран професор по икономика - Раздаването на пари започва ... или добър ден Инфлация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още