IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: ГЕРБ са заложили бомба на пазара на труда

Още в края на август се очаква нова вълна от безработни - поне 50 хиляди души, заради освобождаването на заети по оперативните програми

14:14 | 14.06.13 г. 7
Хасан Адемов: ГЕРБ са заложили бомба на пазара на труда

Предишното правителство, преди служебното, е заложило бомба на пазара на труда. За да не избухне тя, трябва да предприемем сериозни мерки. Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по време на парламентарния контрол в отговор на питане за политиката на правителството за преодоляване на безработицата в страната, цитиран от БТА.

Министърът посочи, че още в края на август се очаква нова вълна от безработни - около 50-60 хиляди души, в резултат на освобождаването на заети по оперативните програми.

В същото време финансовите средства, с които разполага министерството в рамките на Националния план за заетост, са минимални и едва ли биха могли да покрият потребностите на пазара на труда, коментира той. По думите му няма да бъдат достатъчни мерките, гарантиращи субсидирана заетост, а финансовият ресурс по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" вече бил изчерпан. Остават допълнително 425 млн. лв., които трябва да бъдат усвоени до края на годината, но те са по други приоритетни оси, очерта финансовите възможности Адемов.

По отношение на трудовия пазар правителството ще насочи усилията си приоритетно към преодоляване на негативната тенденция за ръст на безработицата, допълни той.

Националната статистика отчита 13,8 процента безработица, а Агенцията по заетостта - около 11 на сто. В края на първото тримесечие в бюрата по труда в страната са регистрирани 388 523 безработни, припомни статистиката министър Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 33 rate down comment 1
fras
преди 10 години
А в края на септември, като свърши сезона на морето, ще бъдат освободени още 50-60 х. души.За което вероятно също ГЕРБ са виновни!?***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Господина почти говореше най-нормално от всички останали в това правителство. Сега обаче и малкото му авторитет отиде в канала. ГЕРБ назначили 50-60к хора по оперативните програми - браво ГЕРБ са си свършили работата, даже май ги критикуваха, че тази цифра е малко. И ти какво очакваш като свърши програмата те да си останат на местата? Много ясно, че някои ще бъдат освободени и могат да благодарят на тези които са ги наели за осигуровките, за опита и трудовия стаж. Това дали ще бъдат освободени зависи от това дали бизнеса има нужда от тях ИЛИ дали са толкова ценни като кадри че да останат, а не от хора които от 6 месеца вече не са на власт! Егати провала сте!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Доколкото си спомням бомбите ги слагаше група терористи, в която беше и Ахмед Доган.Адемов - кажи ми за изпроводяк има ли нещо, за което ГЕРБ да не са виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Не разбрах, КЪДЕ е бомбата за която този господин говори!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 0
data
преди 10 години
е нищо де , ще ги назначите в ДАНС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още